Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаситеКои медоносни билки се сеат близу пчеларниците?

  Кои медоносни билки се сеат близу пчеларниците?

  petel baner

  Медоносни растенија за побогато пчелно пасиште. Можеме да им обезбедиме пасишта на пчелите со сеење растенија што сакаат да ги посетуваат. За пчелар, сеењето на медни растенија носи одредена сигурност. Во продолжение неколку медоносни билки.

  Медните растенија имаат големо значење во пчеларството. Подобрувањето на пасењето е особено важно во услови на пренатрупаност на кошниците, така што медоносните растенија можат значително да придонесат пчелните колонии да бидат посилни и пчеларството да биде поекономично.

  За да се сеат медоносни билки потребен е голем труд, ресурси и обработливо земјиште.

  Затоа, сеењето на медоносни билки само заради пасење на пчели обично не е економично, затоа овие растенија треба да се користат за нешто друго. На пример за зелено ѓубриво, сено и многу повеќе.

  Резултатите од сеидбата на медоносни растенија во пчеларството можат да бидат :

  • елиминација на периодите на пасење,
  • зајакнување на собирање полен и
  • создавање ново главно пасиште за пчелите.

  За да се утврдат медоносните растенија, доволно е да се знаат само некои од нивните органи: стебла, листови и цветови.

  Во рамките на една растителна заедница, одредени видови на растенија, во одреден временски период, со нивното изобилство цветање, можат да привлечат многу пчели од нивната околина. Ова во никој случај не ја вознемирува заедницата, туку таквото растение во тоа време преовладува само над другите растенија. Ова е потврдено со фактот дека скоро и да нема апсолутно чист (едноцветен) мед, па макар се работло за најизразените медоносни билки.

  Најважните медноносни билки

  Некои од растенијата кои најчесто се сеат се лаванда, невен, жалфија, морач (сладок анасон) и др.

  Agrobot

  Лаванда

  медоносни билки
  Лаванда

  Многу е пожелно како медоносно растение. Цвета од јуни до август, во време кога изборот за пасење е намален. По излачениот нектар, лавандата има принос од над 500 кг / ха мед. Овој вид мед е ароматичен и лековит, а како храна за пчелите го подобрува нивниот имунитет.

  Невен

  Невен

  Ова повеќенаменско растение, покрај нектар, произведува и полен. Цвета од јуни до октомври. Ова е важно за пчелите, бидејќи во овој момент е тешко да се најде полен. Невенот е исто така силен антиоксиданс и ова има корисен ефект врз здравјето на пчелната колонија.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Жалфија

  Жалфија

  Цвета од мај до крајот на јули. Од еден хектар е можно да се добие до 500 кг мед. Цветовите се богати со нектар и се одлично пчелно пасиште. Медот од Жалфија е освежувачки, поради високиот процент на витамин Ц. Може да биде и светла и темна боја и во однос на лековитоста е еден од водечките.

  Морач (сладок анасон)

  Морач (сладок анасон)

  Ова растение цвета од јули до октомври. Ги привлекува пчелите со големото производство. Ова е особено важно, бидејќи на крајот на цветниот период, има мал број на медоносни растенија. Медот е ароматичен, со сладок вкус.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img