Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Friday, July 19, 2024

More
  домаАгро ВестиГМО храната предизвикува дебелеење

  ГМО храната предизвикува дебелеење

  petel baner

  Дебелината е еден од горливите и најбрзо растечки здравствени проблеми во светот. Каков импакт има ГМО храната врз овој проблем?

  Статистичките податоци покажуваат дека влијае на третина од светската популација. И покрај гласните предупредувања од Светската здравствена организација, во повеќето земји, бројот на дебели лица се зголемува од година во година. Според експертите, до 2050 година, половина од светската популација ќе страда од овој проблем.

  Презентираната статистика особено загрижува бидејќи прекумерната тежина значително придонесува за развој на многу болести:

  – Дијабетес
  – Болести на белите дробови
  – Болести на дигестивниот систем 
  – Кардиоваскуларни заболувања
  – Мозочен удар
  – Рак

  Според најновите истражувања, еден од најголемите виновници за оваа епидемија е ГМО храната.

  ГМО храната – опасност на вашата чинија

  Терминот ГМО значи растенија или животни чија ДНК е лабораториски изменета, односно модифицирана со генетски материјал од различни видови живи организми – растенија, животни, бактерии или вируси. Целта на овој генетски инженеринг е да се зголеми отпорноста кон болести, пестициди и временски услови. Колку е поголем приносот, толку е поголем профитот.

  Во последниве години, една од најчестите полемики на здравствените експерти е токму (не) безбедноста на ГМО храната. И додека некои сметаат дека тоа е практично решение за ублажување на проблемот со глад во светот, водечките светски експерти предупредуваат дека ГМО претставуваат закана за здравјето на луѓето и иднината.

  Уште во 2005 година Вилијам Енгдал ја објави книгата „Семе на уништување“ во која предупреди: Ширењето на генетски модифицирани култури и храна низ целиот свет денес стана толку раширено што може и мора да се прогласи за злосторство против човештвото.

  Претпазливоста и стравот на научниците се оправдани затоа што потрошувачката на ГМО храна е поврзана со здравствени проблеми како што се дијабетес, дигестивни нарушувања, инфламаторно заболување на цревата, автоимуни болести, сексуална дисфункција, неплодност, аутизам, алергии, астма, рак и многу други болести. Во последно време, ГМО зеленчук, овошје, житарки и друга храна се тесно поврзани со проблемот со прекумерна тежина.

  ГМО храната

  Студиите потврдуваат дека ГМО храната предизвикува дебелеење

  Како дел од долгорочен проект за проучување на здравствените ефекти на генетски модифицираната храна, научниците од Норвешка спроведоа студија заснована врз тестирање на две групи стаорци. Првата група се храни со органска, а втората ГМ храна. Во текот на 90 дена, телесната тежина на стаорците кои се хранат со ГМ пченка беше значително зголемена.

  Ако истиот ефект се однесува на луѓето, како ГМ пченка и друга храна одгледувана со такви методи ќе влијаат на луѓето што ги јадат многу години?

  Студија објавена во 2009 година во Интернационалниот весник за биолошки науки исто така потврдува дека ГМ храната придонесува за епидемија на дебелина. Студијата е извршена врз глувци кај кои е забележано зголемување на вкупната телесна тежина од 3,7% на крајот на периодот на студијата.

  Според експертите, ниската хранливост на храната е еден од факторите што придонесува за зголемување на телесната тежина. Во случај на недостаток на хранливи материи, потребно е да се земат поголеми количини храна за да се добијат препорачаните нивоа на хранливи материи што му се потребни на телото.

  Ова беше потврдено со гореспоменатата норвешка студија, при што беше забележано дека стаорците јадат поголеми количини ГМ пченка и помали количини органска пченка.

  Втората причина, според експертите, се хемикалии, односно хербициди од ГМ земјоделски култури. ГМ земјоделските култури се дизајнирани прецизно за да можат да издржат што е можно поголема концентрација на токсичност. Ова е со крајна цел најголема можна отпорност, односно принос. 

  Токсичните хемикалии акумулирани во земјоделските култури влегуваат во организмот преку храната. Се мешаат во ендокриниот систем или го нарушуваат здравјето на цревната флора. Сето ова, заедно со други здравствени проблеми, резултира со зголемување на телесната тежина.

  Пораст на глад и дебелина

  Статистиката од последната деценија не ги поддржува поборниците за ГМ храна како спасувачко решение за гладот во светот.

  Во исто време, тие го потврдуваат зголемувањето на проблемите, вклучително и дебелината:

  – се одгледуваат зголемени количини на ГМ култури, а ГМ храна во сите нејзини форми ги освојува полиците на трговските центри
  – се фрла многу повеќе храна отколку во кое било друго време во историјата
  – процентот на гладни луѓе ширум светот се зголемува, стапката на дебелеење расте.

  Податоците за зголемувањето на дебелината од 2014 година се доволен показател дека постои целосно оправдано сомневање за поврзаност помеѓу ГМО и дебелината.

  – 600 милиони возрасни се дебели
  – 1,9 милијарди од светската популација е со прекумерна тежина
  – 42 милиони деца на возраст под пет години се со прекумерна тежина или дебели.

  agrounik

  Статистичките податоци покажуваат дека проблемот со прекумерна тежина е особено изразен во САД. Во исто време, оваа земја е на самиот врв на скалата во продажбата и потрошувачката на ГМ храна. Според истражувањето, до 80% од намирниците на полиците на американските продавници содржат генетски модифицирани состојки. Кога овие статистики ќе бидат земени во предвид, може разумно да се потврди дека наодите на научниците за тесната врска помеѓу ГМ храна и дебелината имаат солидна основа.

  Што можат да сторат потрошувачите?

  И покрај овие алармантни податоци, очекувањата се дека производството и потрошувачката на генетски модифицирана храна ќе продолжат да растат и во иднина. Причината е огромниот профит за кој независните научни истражувања за влијанието врз здравјето на ГМ храната не се во интерес на големите компании. Значи, за жал, многу прашања поврзани со ГМО веројатно ќе останат без одговор уште долго време.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Што можат да направат потрошувачите во меѓувреме?

  Грижете се за вашето здравје и за вашето семејство. Изберете храна со сертификат за органско потекло според вашите сопствени способности. Подигнете ја свеста во сопственото социјално опкружување за тоа како ГМО се штетни и носат многу здравствени проблеми. Во исто време едуцирајте ги другите за важноста на здравата исхрана. Закони за поддршка кои пропишуваат дека генетски модифицираната храна мора да биде специјално обележана. Дека таа не смее да се става во иста категорија со природно одгледувана храна.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img