Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

39.8 C
Skopje
Friday, July 19, 2024

More
  домаАгро советиБактериска дамкавост на листовите кај пиперката

  Бактериска дамкавост на листовите кај пиперката

  petel baner

  Бактериска дамкавост на листовите кај пиперката – Xanthomonas campestris pv. vesicatoria

  Опис: Паразитот ги напаѓа сите надземни делови на растението.

  На листовите се развиваат влажни маслени дамки со неправилен облик. Потоа дамките се зголемуваат и стануваат кафеави.

  Листовите станувааат кожести, пожолтуваат, некрозираат и изумираат.

  Слични промени настануваат и на стеблото, посебно на врвните делови. Кај плодовите од пиперка се јавуваат повеќе или помалку пликови, кои честопати пукаат, поцрнуваат и плодовите изгледаат како крастави. А ако пликовите не пукнат, остануваат испапчени црни рани.

  Штетни последици прави со опаѓањето на листовите, што доведува до намалување на приносот. Патогенот најинтензивен развој има при температура од 300C. Се инактивира на температура од 560C.

  Влажното и топло време го помагаат развојот и ширењето на патогенот.

  Се одржува во заразено семе, се пренесува главно преку семето и заразен расад.

  Основна мерка во заштитата на пиперката од Бактериска дамкавост на листовите кај пиперката – Xanthomonas campestris pv. vesicatoria е употреба на здраво семе за производство на расад, дезинфекција на семето, уништување на растителните остатоци.

  Овие препарати се користат за сузбивање на оваа болест:

  HAMP FORMULA 2FL

  FUNGURAN-OH 50 WP

  ACROBAT MZ WG

  BAKAREN DITHANE

  DITHANE NEOTEC

  DITHANE NEOTECH

  ELECTIS 75 WG

  FANTIC M WG

  GALBEN M

  GALBEN M

  GOLDFIX 80 WP

  MANFIL 75 WG

  MANFIL 80 WP

  MANKOGAL 80

  MANKOZEB 80 WP

  MANKOZEB R

  MANKOZEB R GOLD

  MICEXANIL

  PENNCOZEB WG

  PRIMAT 80 WP

  PROFILUX

  RIDOMIL MZ 72-WP

  RIDOSAN 72 WP

  CABRIO TOP

  agrounik

  ENERVIN

  POLIRAM DF

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  ANTRACOL COMBI

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img