Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Tuesday, June 6, 2023

More
  домаАгро советиФузариозно гниење на лукот

  Фузариозно гниење на лукот

  Фузариозно гниење на лукот – Fusarium oxysporum f.sp. cepae

  Култура: лук, кромид.

  Опис: Првите симптоми се жолтило при основата на стеблото.

  Коренот кај болните растенија е обоен со црвеникава боја.

  Се забележува гниење на долниот дел од луковицата, што се шири нагоре. Инфекциите настануваат преку рани или директно преку оштетеното ткиво.

  Фузариозно гниење на лукот

  Болеста се развива при високи температури (25 – 35°C) и умерена влажност на почвата.
  За спречување се препорачува плодоред.

  Дезинфекцијата на семето и арпаџикот пред садењето се врши со потопување во суспензиј од пропамокарб (Previcur 607 SL) + тиофанат – метил (Еновит) или беномил.

  Дали сте се сретнале со оваа болест Фузариозно гниење на лукот – Fusarium oxysporum f.sp. cepae?

  Фузариозно гниење на лукот

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img