Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро советиНе ги согорувајте остатоците од растенијата

  Не ги согорувајте остатоците од растенијата

  petel baner

  Да ја спасиме земјата за идните генерации. Горењето на остатоците од растенијата развива високи температури, што ги претвора површинските слоеви на почвата во пепел и прашина. Неа ја разнесуваат ветровите и се мие со дождот. Така, слојот најважен за плодот во наредните години исчезнува.

  Горењето ги убива сите живи организми на почвата (дождовни црви, микроорганизми). Тие имаат незаменлива улога во исхраната на растенијата со преведување на хранливи материи од растенија од ѓубрива во форми достапни за растенијата и распаѓање на органската материја на почвата. Палењето нема корисна цел, оди само на штета на земјоделските производители.

  Agrobot

  Орањето го подобрува режимот на вода на почвата. Така, тие почви содржат до 2,5 проценти повеќе влага за време на орање-зима, отколку оние кои не се изорани.

  Орање е мерка за контрола на плевелот, со што се иницира ртење на семето на плевелот што лесно се уништува со понатамошна обработка.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Со орање, дел од она што било извадено од земјиштето се враќа во почвата. Тоа се најважните хранливи материи за растенијата (азот, фосфор, калиум), органска материја, што е еден вид послабо оплодување на почвата. 

  Согорувањето на остатоците од растенијата честопати доведува до неконтролирани отворени пожари, кои предизвикуваат голема материјална штета и човечки страдања.

  остатоците од растенијата
  Палење на остатоците од растенијата

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img