Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаситеПоленов прав: Како се собира, суши и конзумира?

  Поленов прав: Како се собира, суши и конзумира?

  petel baner

  Секое зрно од полен има различен биохемиски состав. Составот зависи од растенијата, климата каде растат и цветаат, но и од годишното време. Како се собира, суши и со каква храна се консумира поленов прав?

  Ако медот е извор на енергија, тогаш поленот е огромна ризница на хранливи материи. Содржи витамини, минерали, протеини и други многу вредни компоненти од непроценлива важност и за луѓето и за пчелите. Тоа е полен од растенија што пчелите го собираат и го носат во кошницата за време на сончевите денови кога пасиштата се богати со полен.

  Од големо значење е за добро презимување и развој на пчелното друштво. Но, секако и за човечкиот организам. Производителите редовно го собираат во време кога овие корисни инсекти го носат во кошницата во количини многу поголеми од потребните за функционирање на пчелното друштво. Се собира со употреба на специјални фаќачи , а потоа се суши и се чува во соодветни услови.

  Содржи околу 250 супстанции. Богато е со витамини, минерали и ензими. Се смета дека содржи повеќе протеини од било која храна од животинско потекло како месо, млеко или јајца. Секое зрно од полен има различен биохемиски состав во зависност од растението, климата каде растат и цветаат, сезоната. Експертите тврдат дека некои растенија содржат дури 20 пати повеќе каротин од морковот. Затоа се вели дека е исклучително важно за развојот на пчелното општество, а за човекот тоа е храна и лек.

  Пчелите носат околу половина килограм поленов прав на ден

  За да го соберат, производителите ставаат специјални колектори на кошниците. Преку нив пчелите се движат кога влегуваат, а потоа им се вади дел од поленот од нозете. Другите остатокот го внесуваат во кошницата. Купиштата поленов прав паѓаат низ мрежната жица во мала фиока. Од тука пчеларите го собираат и понатаму го подготвуваат за употреба.

  Пчеларот Павел Шастван вели дека поленот редовно го собира и продава и дека пчелите му даваат многу повеќе од мед. Има комора за сушење и кога собира доволно количество, го суши.

  Тој го собира секој втор ден, го чисти добро, па го пакува во соодветно пакување. Го чува во замрзнувач додека не се исуши. Пчелите му носат околу половина килограм полен на ден при добро пасење.

  „Поради високата концентрација на влага, мора да се исуши, а тоа најдобро се прави во контролирани услови, односно во комори кои обезбедуваат правилно сушење без губење на квалитетот и супстанциите што се во неговиот состав“, вели тој.

  поленов прав

  Сувиот полен се чува на суво и темно место 

  Комората за полен, има полици во форма на фиоки, дигитална терморегулација, грејач и вентилација, а капацитетот е до 30 кг, додека процесот на сушење зависи од влажноста и количината на полен во нив.

  agrounik

  „Го редам во тенок слој во овие полици каде што обично се суши два дена, се додека не се постигне влажност од околу 10 проценти, а потоа оди на вентилација за да се исчисти од нечистотии, а чистиот е спакуван во соодветно пакување“.

  Така исушено, може да се чува на суво, ладно и темно место до продажба, и секако може да се меша со мед, но мора постојано да се следи, бидејќи може да се случи да влезе молец и да направи штета.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Неговата боја варира од светло жолта до црна и обично е портокалова, додека зрната се разликуваат по формата, големината и тежината, во зависност од растенијата од чии цвеќиња пчелите го собирале.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber .

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img