Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Sunday, June 23, 2024

More
  домаАгро советиБактериозна пегавост на листови од јагоди

  Бактериозна пегавост на листови од јагоди

  petel baner

  Протобактеријата Xanthomonas fragariae е причина за болеста на јагодата наречена бактериозна пегавост на листот.

  agrounik

  Бактериозна пегавост на листот прво се појавува на долната страна на листот во форма на водени лезии. Тие потоа се зголемуваат и формираат неправилно обликувани дамки, често врамени со ситни вени на лисјата. Се разликува од другите слични болести по светкавиот одсјај на самото место. Во случаи на поинтензивен напад на болеста под влажни услови, може да се забележи тенок слој, кој со намалувањето на влажноста се претвора во белузлава, лушпеста обвивка. Болеста може да се прошири на поголеми листови, а во особено сериозни случаи, растението умира.

  Xanthomonas fragariae презимува на овенатото листово ткиво и се пренесува преку вода, кал, обработување и операции за време на бербата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  бактериозна пегавост

  Подготовки базирани на бакар (бакар хидроксид и / или бакар амониум карбонат) се користат за контрола, иако повеќекратната употреба на овие средства може да доведе до појава на фитотоксичност.

  Превенцијата кај растенијата во расадниците е најважната компонента на заштита.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img