Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро ВестиТоплотен стрес кај кравите го слабее потомството

  Топлотен стрес кај кравите го слабее потомството

  petel baner

  Беа испитани перформансите и профитабилноста на две потомства крави кои се раѓаат под топлотен стрес. Резултатите покажуваат дека хипертермијата во доцната бременост влијае на потомство и лактација.

  Топлотниот стрес значително негативно влијае на млечните крави одразувајќи се на производството на млеко. Потоа, на репродуктивниот капацитет, а исто така може да доведе до болести и скратен животен век. Во САД, овој феномен претставува годишна загуба од околу 1,5 милијарди американски долари.

  Според неодамнешното истражување, ефектите од топлотен стрес трајно и негативно влијаат на потомството, односно на следните генерации.

  Претходните истражувања откриле дека јуниците кои се отелиле под ова негативно влијание, во просек, произведуваат помалку млеко дневно во првата лактација. Помалку во споредба со оние што имале можност да се оладат во најжешките денови од годината.

  Истражувачите ја проучувале продуктивноста и репродуктивните перформанси на втората генерација и имале две цели. Првиот се однесува на ефектите од приносот на млеко, репродуктивноста и стапките на преживување на идните генерации. Тие се јавуваат откако кравата е изложена на топлински стрес за време на доцната бременост. Вториот се однесува на проценка на економските загуби поврзани со овие исходи низ САД.

  Agrobot
  топлотен стрес
  Симптоми на топлотен стрес

  Загуба од 595 милиони долари

  Во период од 10 години, беа забележани крави од расата Холштајн, на фармите во Флорида. Флорида е американската држава со најголем број на екстремно топли денови. Беа собрани информации за животниот век, продуктивноста и репродуктивните перформанси на две последователни генерации на овие животни изложени на високи температури за време на бременоста и телињата кои се родиле во такви услови. Истото беше забележано и кај оние на кои им беше дозволено активно ладење во таков период.

  За време на студијата, забележано е дека телињата од мајки под хипертермија покажале негативни ефекти врз стапката на преживување од раѓање до прво породување, должината на продуктивниот век и ефектот на млекото, вклучувајќи ги и неговите произведени количини и содржината на хранливи материи за време на првите три лактации. Кога сè е кажано и готово, истражувачите дошле до значителни годишни трошоци. Врз основа на просечната цена на млекото во САД од 2010 до 2015 година, загубата во земјата се проценува на околу 595 милиони долари годишно.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Се забележува исто така дека кравите во лактација имаат тенденција да ја намалат топлината. Веројатно затоа што имаат подиректни ефекти од прегревање отколку кравите што не дојат.  

  Со оглед на скриените трошоци пренесени на идните генерации и веројатноста за зголемен топлотен стрес како резултат на климатските промени, научниците веруваат дека техниките за ладење како што се употребата на вентилатори и системи за ладење се клучни.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img