Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
вторник, декември 7, 2021

More
  домаАгро советиСредства кои се дозволени за органско производство

  Средства кои се дозволени за органско производство

  Фунгициди

  -Бакар (Cu), во соединенијата како бакарен сулфат, бакарен оксид и бакарен хидроксид, се користи против габичните и бактериските болести кај растенијата. Во одредени ситуации може да биде фитотоксиче. Се среќава и во комбинации со други елементи и соединенија
  -Сулфур (S), се користи против пепелницата и пајачињата, се третира на температура до 28 C и е корозивен.
  -Сода бикарбона, против растителни болести.
  -Бактерија Bacillus sp. се користи како биостимулатор и биофунгицид.
  -Габа Trihoderma sp. се користи како биостимулатор и биофунгицид, а има и нематоцидно дејство.
  -Екстракт од чајно дрво Melaleuca alternifolia, против сиво гниење, пепелница и пламеница кај растенијата.

  Инсектициди

  -Минерално масло, најчесто се користи за зимска заштита на овошките за уништување на презимните форми на штетниците.
  -Вар и Калциум сулфат, се користат за контрола на пајци, крушкова болва како и за некои болести. Се третираат на температура до 28 С
  -Пепел против полжави
  -Масло од ним (неем дрво) – azadirahtin, е ефикасно против голем бој штетни инсекти, а има и одредено фунгицидно дејство.
  -Масло од Карања, се користи против штетни инсекти.
  -Етерични масла, комбинации од етерични масла кои се употребуваат како инсектициди.
  -Метаболички призводи и од живи организми, се користат против трипс, пајак и листен минер.
  -Бактерија Bacillus thuringiensis, се користи против инсектите во ларвените стадиуми.
  -Ентомопатогени нематоди, се употребуваат против штетните инсекти.
  -Грануловируси, се користат за сузбивање на гасениците на штетните инсекти.

  Средства кои се дозволени

  Хербициди

  Засега е регистриран еден тотален хербицид на база на висока концентрација на фосфор.

  Ефективни микроорганизми

  Природен производ кој е симбоза на живи култури на млечно-киселински бактерии, квасец, актиномицети и фотосинтетски бактерии. Го подобруваат квалитетот на почвата и имунитетот на растенијата.

  Течни органски ѓубрива и биостимулатори

  Концетрирана мешавина на вегетативни екстракти кои се комбинација на биолошки активни природни сосотојки како што се аминокиселини, витамини, ензими, хумински киселини, макро и микро елементи. Им помагаат на растенијата во најтесните фази на развојот, го балансираат метаболичкиот систем, го подобруваат процесот на фотосинтеза и отпорноста на растенијата.
  – Македонско течно Микробиолошко Органско ѓубриво ОРГАЛАЈФ ,сертифицирано од ПроЦерт/ FiBL/ Demeter (македонски/германски/швајцарски/) органски сертификат и одобрено со решение од Агенцијата за храна и ветерина.

  Цврсти органски ѓубрива

  Шталско ѓубре од домашни животни одгледувани на екстензивен начин.
  Цврсти ѓубрива во форма на пелети кои се преработени шталски ѓубрива од домашни животни и кои во својот состав имаат макро и микро елементи, хумусни киселини, микроорганизми. Ја подобруваат структурата, квалитетот и плодноста на почвата, ги подобруваат физичките, хемиските и биолошките карактеристики на почвата.
  Биохумус, ѓубриво од калифорниски црви.
  Компост добиен со разградување на био маса и други органски материјали.

  Феромони

  Соединенија кои се употребуваат за мониторинг и контрола на повеќе штетни инсекти најчесто во феромонски стапици.

  Автор: Тодор Лонго

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Како правилно да се користи саќе?
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Земјоделци проверете ги сметките
  spot_img
  spot_img

  ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ОД ЗЕМЈОДЕЛИЕ?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Земјоделци проверете ги сметките

  Земјоделци проверете си ги сметките !!! Денеска владата ги исплати сите заостанати субвенции на Земјоделците.Исплатени се и сите субвенции што треба да се...