Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиИсхрана на свињите: непишани правила за квалитет

  Исхрана на свињите: непишани правила за квалитет

  petel baner

  Исхраната на свињите е веројатно најважниот фактор за успешно одгледување. Еве некои од непишаните правила за постигнување на успех во одгледувањето.

  Суштината на правилна исхрана на свињите се рефлектира во фактот дека на свињите, според нивната тежина, возраст и цел за кои се наменети, им се даваат доволни количини храна неопходна за правилен раст, односно гоење.

  Посебно внимание треба да се посвети на исхраната на младите. Ако заостанат во својата младост поради лошата исхрана, тие нема да можат да го надоместат тоа подоцна, и покрај подобрувањето во исхраната.

  Маториците исто така треба правилно да се хранат и да се негуваат. Кога ќе се опрасат, исхраната треба да се прилагоди на нивните потреби, земајќи го предвид бројот на прасиња, така што тие можат да лачат доволни количини млеко.

  Исхрана на свињите

  Храната што ја јаде свињата, во органите за варење, под влијание на плунка, разни желудочни и цревни сокови и бактерии, се распаѓа на нејзините составни делови – одредени хранливи материи. 

  Варените делови од овие состојки се апсорбираат и доаѓаат во лимфата и крвта. Потоа ги шират низ целото тело и служат за негување на телото, т.е. да се создаде телесна топлина, крв, мускул (месо), маснотии, коски, кожа, влакна итн. Неразварените делови од животното се излачуваат во форма на измет.

  Свињата е, значи, еден вид машина која претвора разни растителни и животински хранливи материи во производи од свинско месо: месо и свинска маст. Варењето и користењето на храната во свинското тело е многу разновидно. Зависи од различни услови, пред се од видот и подготовката на хранливите материи што им се даваат.

  На свињите на прво место треба да им се даваат лесно сварливи хранливи материи, така што варењето ќе биде побрзо и поцелосно. Имено, органите за варење на свињите не се прилагодени за варење на хранливи материи тешко сварливи (слама, сено, итн.) Во поголеми количини.

  Нивниот дигестивен тракт е многу пократок отколку во преживарите и храната останува во нив пократко време. Додека храната се чува во органите за варење на преживарите 3-4, а понекогаш и до 7 дена, во органите на свињите остануваат само околу 36 часа.

  Сите видови на хранливи материи што се користат за исхрана на свињи се состојат од органски и неоргански материи, вода и витамини.

  Протеините се незаменливи

  Кај постарите грла, потребата за протеини е помала и главно е поврзана со создавање крв и обновување на дотраени ткива. Кај свињите за размножување, тие се потребни за производство на сперма.

  Количината на протеини е различна во различни видови на хранливи материи. Некои од нив се богати со протеини и тие се силни, концентрирани хранливи материи, додека други се обемни.

  Животното не е во состојба да формира иста количина на протеини во своето тело од добиената количина на сварливи протеини. Од добиените 100 грама сварливи протеини, произведува 60-75 грама сопствени протеини.

  Свињите, а особено прасињата, варат и користат протеини кои се наоѓаат во хранливи материи од животинско потекло, како што се: млеко, млечни производи, крвно брашно, месно брашно итн. Од хранливите материи од растително потекло, главно им се дава груб јачмен и овес, млада детелина, луцерка и трева.

  Масти

  Маснотиите играат споредна улога во исхраната на свињите. Свинската маст се создава главно од разни јаглехидрати (шеќер, скроб, итн.), кои се наоѓаат во житото и другите хранливи материи.

  Важноста на јаглехидратите се рефлектира во создавањето свински маснотии, кои се акумулираат помеѓу мускулните влакна и под кожата (сланина). Покрај тоа, тие служат за создавање на потребната топлина во телото. Исто така и за создавање енергија што се троши со движењето на свињата и работата на одделните органи.

  Постојат различни видови на јаглехидрати . Некои од нив, како што се разни видови шеќер (овошен, гроздов) и скроб, лесно се вари и добро се користат од организмот на свињите. Тие се наоѓаат во поголеми количини во разни овошја, гранулирани и туберозни хранливи материи, како што се: пченка, јачмен, компир, цвекло, тиква и др.

  Сировото влакно, кое се наоѓа во слама, сено, пченка, суви листови и сл., тешко се вари во организмот на свињата и се користи помалку. Затоа, овие хранливи материи обично не се користат во исхраната на свињите, освен добро складираното сено од млада луцерка и детелина. Тоа може да се користи во помали количини за да се хранат свињите, особено ако се мелени.

  исхрана на свињите

  Минерални материи

  Минералите се неопходни за одржување на добро здравје и нормален развој на свињите. Тие играат значајна улога во варењето на храната, нормалното функционирање на нервите и мускулите, оплодувањето, создавањето на крв, коски, здрави заби, работа на одделни жлезди итн.

  Од минералите, најважни се калциумот, фосфорот, натриумот и калиумот.

  Обично има доволно натриум и калиум во хранливите материи, што не може да се каже за калциум и фосфор. Затоа, треба да се внимава да се додадат овие минерали, доколку ги нема доволно во оброкот.

  Улогата на калциум и фосфор е особено важна за младите животни кои растат. Но, важно е и за маториците и прасињата кои цицаат. Овие супстанции се користат, меѓу другото, за формирање коски и кај маторици за производство на млеко.

  Во отсуство на овие супстанции, има пораст на нарушувањата и рахитис. Оваа болест предизвикува искривување на нозете кај млади грла или ‘рбети кај маторици, поради недоволна јачина на коските.

  Витамини во исхрана на свињите

  Витамините се многу сложени соединенија кои не го хранат животното, но се од големо значење за организмот. Без нив, свињите не можат да растат и да се развиваат правилно. Во нивно отсуство, тие страдаат од разни опасни болести кои често доведуваат до смрт.

  Хранливите состојки богати со витамини им се потребни на сите грла, особено оние кои растат бидејќи од нив зависи нивниот правилен развој и добро здравје.

  Вода

  Се разбира, водата е неопходна и за животот и правилниот раст на свињите. Овозможува правилно варење и искористување на храната, правилно функционирање на одредени органи и сите други процеси (физиолошки дејства) што се случуваат во жив организам. Го има во поголеми или помали количини во сите видови хранливи материи. Кога храната се суши, таа испарува.

  Agrobot

  Зелените хранливи материи содржат многу вода. Така на пр. зелена трева, луцерка, детелина итн. содржат 70-90% вода. Зрна, трици, сено, слама и други хранливи материи, кои можат да се чуваат подолго, содржат 10-16% вода.

  Телото на слаба свиња има околу 55%, а гојното околу 41% вода.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Храната што им се дава на свињите не треба многу да се разредува. Тие не се во можност целосно да ја користат таквата храна, но исто така не се препорачува храната да биде премногу сува.

  Секогаш треба да се дава на свињите да пијат чиста, свежа и умерено топла вода колку што сакаат. Премногу ладна вода е штетна за органите за варење.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img