Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро советиПоследици од измрзнување на садниците

  Последици од измрзнување на садниците

  petel baner

  На прашањето дали растителни стимуланси можат да ги поправат изгубените приноси и да ги залечат раните, експертите потенцираат дека ваквите препарати се добри само како поддршка на имунитетот на садниците. Кои се последиците од измрзнување на садниците?

  Во претходниот период, овоштарите беа особено оштетени како резултат на замрзнување на цветни пупки, но мразот, се разбира, не ги заобиколи лозарите. Што беше засадено претходно во март на отворено и што никна, ниските температури „косеа“. Исклучоци не се ниту топли леи, а и некои садници во затворени простории кои се без соодветно греење.

  Зеленчук кој претрпел стрес – лошо ќе роди

  Во моментот кога растат садници од зеленчук, разликата помеѓу дневната и ноќната температура не смее да биде преголема. Сведоци сме дека во првата половина на април имавме минусни температури во некои области. Во такви ситуации, треба да се обезбеди соодветно  загревање на производството во заштитени подрачја и дополнителна заштита во топли леи. Сепак, топлината на садниците, како што правеа нашите предци, а некои и денес, нема да биде доволна.

  „Исто така, се случува долните лисја да пропаднат поради премногу ѓубриво и ослободување на амонијак, а само ѓубривото не може да ги загрева садниците на толку ниски температури.

  Дури и ако културата се опорави, нема да може да го реализира својот оригинален генетски потенцијал.

  Растението почнува да се разгранува со странични пупки, но тоа не е тоа. Може да се очекува добар принос од секоја билка што претрпела стрес каде што останале други здрави лисја од котиледон, но кој било друг што првично е оштетен на кој било начин не може да очекуваме многу род.

  Како да ги оправите растенијата?

  Но, што ако штетата  веќе е настаната?.

  agrounik

  “Потребна му е аминокиселина за да започне развој и бакар да заздрави. Ако се додаде азот, растението ќе букне, а не смее да додека расте. Фосфорот служи за вкоренување, а кога има добар коренов систем убаво напредува”.

  Дали растителни стимуланси можат да ги санираат загубите? Ваквите препарати се добри само како поддршка на имунитетот на садниците.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  измрзнување на садниците
  измрзнување на садниците

  “Ѓубрива, растворливи во вода и гранулирани ѓубрива се далеку подобра опција, сè друго микробиолошки и друго, добро е во моментот да се избегнат некои стресни услови. Тие служат повеќе за подобрување на имунитетот, но ништо не може да го замени основното ѓубриво..

  На крајот, сите се согласуваат во една работа – единственото решение во такви случаи е да се започне со ново одгледување и да се садат нови садници.  Оштетените растенија нема да ги дадат посакуваните приноси, особено ако срцето на растението е замрзнато.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img