Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро советиНаѓубрување на пченка

  Наѓубрување на пченка

  petel baner

  Наѓубрување на пченка – За нормален развој на пченката, минералната исхрана е еден од најважните предуслови. Ова е точно затоа што пченката е култура што има многу високи побарувања во однос на исхраната.

  Не е ни потребно е да се спомене дека предноста од користењето хибридни семиња доаѓа до израз само со примена на доволни количини минерални ѓубрива. И обратно, најекономичната употреба на минерални ѓубрива доаѓа до израз доколку се користи хибридно семе.

  Како и сите коренови култури, пченката реагира многу добро на ѓубрење со органски ѓубрива. Сите овие ѓубрива имаат влијание врз приносот. Сепак, само до степен до кој тие се богати со азот, фосфор и калиум. Нивното позитивно влијание се чувствува многу повеќе преку подобрување на физичките својства на почвата.

  При ѓубрење со ѓубриво за пченка, оплодувањето со минерални ѓубрива може делумно да се намали. Нормата за наѓубрување на пченка со органски ѓубрива се движи од 15 од 20 тони. Прометот на ѓубрива е од 3-5 години, со препорака дека е подобро да се ѓубри почесто во помали количини. 

  Време на ѓубрење:
  Веднаш по отстранувањето на претходните култури, во август и септември, пред длабоко орање, истовремено со основното ѓубрење со минерални ѓубрива.

  Наѓубрување на пченка

  Наѓубрување со минерални ѓубрива

  Наѓубрување на пченка со минерални ѓубрива мора да се прави редовно со сите три хранливи материи.

  Agrobot

  Основното ѓубрење се прави претходната есен пред длабоко орање. По тој повод, се воведува целата предвидена количина на фосфор и калиум и околу 1/3 азот. Основното оплодување на пченката му овозможува на кореновиот систем на растенијата да има хранливи материи на располагање во сите фази на развој за време на вегетацијата. Особено подоцна кога им е најпотребна храна. Нема страв од можно исцедување на фосфор и калиум во подлабоките слоеви на почвата.

  Оплодување пред сеидба се изведува пред подготовка на почва. Се изведува со комплексни ѓубрива со нагласен азот (20:10:10) или еднаков сооднос на сите три хранливи материи (15:15:15) како додаток на основното оплодување.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Денес се практикува да се вклучи целата преостаната количина на азот во ѓубрењето пред сеидба со употреба на уреа или 50%, а останатите 50% во прихранување. Кога не е внесена целата количина на азот во претходните оплодувања, се прави прихранување, едно до две. Првото се прави во фаза на три развиени листа до почетокот на метличење со KAN или уреа или комплексно ѓубриво (20:10:10 часот), а второто (кога пченката заостанува во раст) во фаза од 7- 9 литови со КАН.

  Во пракса, често се случува, од која било причина, земјоделците да не прават длабоко орање на есен или да го прават тоа без основно наѓубрување. Ова несомнено ќе има негативно влијание врз приносот на пченка, но ваквите пропусти може да се поправат со расфрлање на планираната количина на основно ѓубриво пред орањето на пролет, а потоа се врши тањирање со посилни лакови за да се измеша ѓубривото добро со почвата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img