Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиКорисно е да имате ежови во градината...

  Корисно е да имате ежови во градината…

  petel baner

  Овие мали бодликави соседи од градината се познати како добри пријатели на градинарите. Корисно е да имате ежови во градината, затоа обезбедете им соодветни услови.

  Ежевите се ценети затоа што се хранат со полжави и инсекти кои ги оштетуваат растенијата. Ежовите природно ни помагаат да ги заштитиме растенијата во градината од полжави и други инсекти. Со цел да привлечеме ежови во нашите градини и да имаме корист од нивното присуство, мора да ги направиме градините такви што тие ќе се чувствуваат пријатно и добредојдено во нив. Полесно е отколку што мислите. Ако ги следите овие неколку едноставни чекори, можете да ги очекувате овие драги малку бодликави посетители за многу кратко време. 

  Обезбедете им добар пристап во градината

  Всушност, се верува дека заградувањето на градината со цврсти огради придонело за намалување на бројот на ежови. Тие мора да бидат во можност да бараат храна во големи области за да преживеат, а ограничувањето на нивното движење може да го направи тоа невозможно. 

  За да направите ежовите да се чувствуваат добредојдени, обидете се да оставите слободен простор под портата или оградата од вашата градина. Дури и ако не се надевате дека ќе се сместат на вашиот праг, размислете да направите патека што води од едниот крај на другиот крај од градина за да можат непречено да поминат низ неа.

  Направете им скривалиште

  Ако се надевате дека тие ќе користат специјално направен дом што сте го купиле, добра идеја е да го поставите на пролет или лето. Важно е ежовите да имаат доволно време пред почетокот на сезоната на хибернација (крај на есен) за да се навикнат и да го зафати мирисот на природната средина.

  Ежевите исто така можат да направат свој дом каде и да мислат дека е погодно – на пример под барака или ограда. Ако сакате вашата градина да изгледа како привлечно живеалиште, оставете тревата и „плевелите“ да растат на еден дел. Ако дозволите неколку од овие убави места да останат неуредни – ежовите ќе ги обожуваат! 

  ежови во градината
  Eжови во градината

  Безбедноста на прво место

  Кога паркирате навечер и во текот на ноќта или возите низ места каде што има ежови, внимавајте на нив! Многу ежови умираат преминувајќи патишта. Бидете сигурни дека тие се на паркинзите и прилагодете ја брзината за да избегнете повреди.

  Пред да го преместите компостот или да запалите оган за скара во вашиот двор, проверете дали има траги од ежови во околината. Ежето често ползи во купчиња лисја. Затоа е добро да подготвите огревно дрво непосредно пред да запалите оган. Ако навистина треба да го подготвите ова место порано, тогаш пред да запалите оган, проверете ги слоевите листови и гранки. 

  Истото важи и за косење и чистење на листовите во дворот. Пред да започнете со косилката, проверете дали има мали животни во тревата и отстранете ги. Внимателно ракувајте со градинарските гребла и секогаш прво проверувајте дали има траги од нив во листовите или грмушките.

  Ежевите уживаат во шетање и имаат потреба од вода за пиење, но ако имате градинарско езерце, важно е да се направи излез за бодлиаквите пливачи. 

  agrounik

  Друга голема опасност за ежовите е отровот. Избегнувајте пестициди, особено репеленти за полжави, бидејќи со својата исхрана ежовите лесно можат да ги внесат овие токсини во нивното тело и да умрат. Добрата вест е дека бидејќи ежовите јадат полжави, нивното присуство ќе ја направи вашата градина попривлечна. За возврат, тие ќе ја држат под контрола популацијата на полжави, бесплатно, за вас.

  Со што да ги храните?

  Добронамерните љубители на животни обично носат чинија леб и млеко за диви ежови, но тоа всушност може да им наштети. Ежовите не толерираат лактоза, што значи дека ќе се разболат од млеко. Лебот не содржи никакви хранливи состојки кои им се корисни и тешко се вари, затоа треба да се избегнува. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Наместо тоа, извадете контејнери со свежа вода за ежовите. Ако навистина сакате да ги нахраните, може да ви послужи храна за кученца и мачиња, или варено, несолено, ситно сецкано пилешко. Не го правете тоа често, бидејќи ежовите треба да можат сами да најдат храна.

  Ако ги следите овие неколку чекори, ќе создадете безбедна средина за овие слатки диви соседи. И, ако имате среќа да забележите еден од нив, ќе видите дека вашиот труд се исплати.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img