Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
  домаАгро ВестиЕвропскиот суд ја потврди забраната за три активни супстанции со цел "заштита...

  Европскиот суд ја потврди забраната за три активни супстанции со цел “заштита на пчелите”

  petel baner

  Судот ја отфрли жалбата на германската компанија Баер и ги забрани имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам за употреба во Европската унија. Со оваа одлука и официјално ја потврди забраната со цел заштита на пчелите.

  Европскиот суд на правдата ја потврди делумната забрана за три инсектициди. Спречува нивна употреба на одредени култури во Европската унија, за кои постојат докази дека тие предизвикуваат штета кај пчелите.

  Имено, овој суд ја одби жалбата на германската компанија Баер. Тие побараа поништување на одлуката на понискиот суд на ЕУ од 2018 година. Пресудата ја опфаќа активната супстанција имидаклоприд, развиена од Bayer CropScience, потоа платианидин развиена од Takeda Chemical Industries и Bayer и Syngentin thiamethoxam.

  Портпаролката на Баер вели дека е разочарана од пресудата. Но, тие остануваат на тврдењето дека спорните производи се безбедни. Потсетуваат дека тие продолжуваат да се користат во други региони, со соодветни мерки за ублажување на ризикот. „Се чини дека пресудата и дава на Европската комисија слободна рака да ги доведе во прашање постојните дозволи врз основа на најскромните докази, дури и ако не станува збор за нови научни податоци “.

  ЕК ја ограничи употребата на неоникотиноиди во 2013 година. Тие повеќе не можат да се користат на пченка, маслодајна репка и некои пролетни житни култури. Но, нивната употреба е дозволена и на други култури, како што е шеќерната репка.

  Agrobot
  Европскиот суд

  Враќање на старите средства и повеќе третман?

  Дозволите за употреба се прегледани поради загуби на пчелни колонии предизвикани од злоупотреба на пестициди. Баер тврди дека нема доволно ново научно знаење за да ги оправда ограничувањата. Највисокиот суд на ЕУ во четвртокот ја одби жалбата.

  „ Европскиот суд потврди дека заштитата на природата и здравјето на луѓето има предност пред тесните економски интереси на моќните мултинационални компании “, рече Андреа Карта , правен стратег на еколошкото здружение Гринпис.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Bayer и Syngenta, сопственост на ChemChine, истакнуваат дека забраната на овие инсектициди значи дека земјоделците ќе се вратат на постарите хемикалии и повеќе ќе ги третираат земјоделските култури.

  И покрај забраните, во Унијата беа издадени 206 одобренија за итни случаеви за употреба на активни супстанции во периодот од 2013 до 2019 година. Ревизорите на ЕУ минатата година рекоа дека оваа употреба, иако е легална, предизвика загуба на пчелните заедници. За да ги заштити, Комисијата предложи 50% намалување на нивната употреба до 2030 година.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img