Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро советиЗаштита на сончогледот од штетници

  Заштита на сончогледот од штетници

  Agrobot

  Сончогледот нема економски значаен штетник, односно нема задолжителна технолошка мерка за заштита на сончогледот и контрола на штетници во технологијата на производство на оваа култура.

  Контролата се спроведува по потреба и евентуално заштита од штетници во почвата, со инсектициди за почва со нанесување пред сеидба или за време на сеидба. Но, значителна штета може да предизвикаат птиците кои во јата можат да уништат посеви, а нападите на птиците обично се пред бербата.

  Стеници

  Најважните штетници на сончогледите, каде што за неколку години тие можат да оштетат околу 10% од зрната. Покрај стеницата, на сончогледот се појавуваат и други видови.

  Симптоми: најголемата штета е направена во времето на цветање на растенијата и созревање на семето. Последиците од нападот се манифестираат во намалување на тежината на зрната, содржината на маслото и ‘ртењето на семето, во зависност од интензитетот на нападот.

  Контрола: врз основа на бројот на улов на стениците, контролата треба да се изврши во времето на почетокот на бутонизација или почетокот на цветањето на сончогледот.

  Лисна вошка

  Се појавува на сончогледот за време на сезоната на растење

  petel baner

  Симптоми: Најсилните напади се најчести кон крајот на мај и почетокот на јуни кога ги напаѓа сите делови на сончогледот. Тие пренесуваат голем број вируси.

  Контрола: се спроведува кога ќе се утврдат 20-30% заразени растенија, со употреба на ацетамиприд, флувалинат или селективен афицид.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Совица

  Симптоми: Напаѓа над 250 растителни видови. Најголема штета прават гасениците на генеративните органи на растенијата навечер или наутро. 

  Контрола: Контрола со хемиски средства кога ларвите се помали од 1,5 см. 

  На сончогледот се појавуваат и следниве штетници: сончогледов молец, мали цикади, пченкарен молец, разни ларви и гасеници и сл.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img