Важноста на цинкот се рефлектира во физиолошките процеси на растението, каде што овој микроелемент е неопходен за производство на хормонот за раст – ауксин.
Недостаток на цинк кај овошките
Симптомите на недостаток на цинк се видливи на листовите, кои се многу помали и потесни од нормалните. Ткивото помеѓу главните нерви станува жолто и станува хлоротично. На хлоротичните површини се формираат црвени или виолетови дамки, кои подоцна се сушат (паѓаат), создавајќи перфорирана површина.
Апикалните делови на ластарите не ја достигнуваат својата нормална должина, што резултира со скратување на меѓупросторите. Високата pH вредност и високите нивоа на фосфор или манган можат да доведат до недостаток на цинк. Во сериозен недостаток на цинк, големината на плодото може значително да се намали.
Вишок на цинк кај овошките
Во наши услови, вишокот на овој микроелемент не е честа појава, и таму каде што е идентификуван, тој предизвикува хлороза слична на недостаток на железо.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.