Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Thursday, December 5, 2024

More
    домаситеМини Киви - Засадете одлична култура!

    Мини Киви – Засадете одлична култура!

    petel baner

    Мини киви (лат. Actinidia Arguta ) е повеќегодишно растение со потекло од Јапонија, Кина, Кореја и Сибир. Има голем земјоделски потенцијал и денес неговото одгледување е многу ретко. Чиле и Украина се водечки производители, некои се одгледуваат во САД и Нов Зеланд. Тие го класифицираат како овошје од бобинки, па оттука и името kiwiberry ili Baby kiki.

    Заради многу големата побарувачка и ограничувања во производството за оние кои ќе се решат прво да започнат со оваа авантура, производството ќе биде многу профитабилно. Застапеноста на пазарот на свежо овошје е само неколку промили и има огромен потенцијал.

    Otkup na kompiri

    Како да го одгледувате?

    Мини киви најдобро се развива таму каде што климата е премногу остра за класичните киви, издржувајќи температури до – 30 ° C. Потребни се топли, заштитени места, со поддршка за искачување и хумус, добро пропустна почва со малку кисела pH вредност. Мини киви е отпорен на болести и штетници, не бара хемиски третмани и е идеален за органско земјоделство. Одгледувањето е едноставно, потребна е само една резидба во вегетацијата. За развој на овошје, потребно е да се засади машко и женско растение или само-оплодувачка сорта.

    Зрее на почетокот на октомври, а плодот е со големина од 2-3 см и тежи само неколку грама. Во споредба со големината на десертното грозје, тие се покриени со јажна, мека и мазна кожа. Во споредба со добро познатиот киви, мини киви може да се јадат целосно со кора. Тие исто така имаат богат вкус за кој се покажа дека е многу привлечен за потрошувачите во истражувањето. Вкусот потсетува на комбинација од грозје, ананас, јагоди, банани и сливи. Приносот е до 3000 плодови по растение по сезона.

    Мини Киви

    Супер храна

    Се смета за едно од најхранливите плодови и денес рангира многу високо на списокот на сурова храна – супер храна. Може да се користи во ладно цеден сок, како пире и сушен. Има исклучително висока содржина на витамин Ц, како и калциум, железо, калиум и растителни влакна, што го прави ова киви здраво овошје во текот на зимата. Исто така, има многу малку калории. 

    Плодовите се полни со антиоксиданти кои помагаат да се намали ризикот од рак, кардиоваскуларни болести, а исто така се забавува и процесот на стареење. Помага при отстранување на токсините од телото, како и во намалување на нивото на холестерол, но исто така го намалува стеснувањето на артериите. Го одржува здравјето на коските, забите, видот и кожата. Го одржува нивото на шеќер во крвта, црвени крвни клетки и нервен систем. 

    Витаминот Б кој се наоѓа во бобинката од киви спречува рак, вродени маани и срцеви заболувања. Има антиоксидантни, антиканцерогени, антиалергиски и антиинфламаторни својства. Го намалува високиот крвен притисок и хипертензија.

    Се карактеризира со можност за зреење по бербата, и бидејќи плодовите се чувствителни, тие можат да траат само неколку дена на полиците на продавниците. Плодовите созреваат на собна температура и најдобро е да ги послужите малку разладени на температура од 15 – 18 ° С. Има голем избор на сорти кои се разликуваат по бојата на кожата, месото, големината и обликот.

    Мини киви може успешно да се користи во секојдневното готвење за да се подготват здрави, лесни јадења. Може да се додаде во нашите јадења или како составен дел од коктели и слатки, џемови, салса, преливи за салати, оцет, мезе, сосови за предјадење, торти од сирење, сладолед, шербет, јогурт и др.

    agrounik

    Освежителен „Мини киви коктел“ за 2 лица

    Состојки:

    350 мл вода
    15 гр свежи листови спанаќ
    8 мини киви
    1 лимон / лимета
    ѓумбир од 1,5 см
    7 свежи листови од нане
    1 лажичка мед
    4 коцки мраз

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Подготовка (времетраење 10 мин):

    1. Измијте го спанаќот, нането и мини кивите.
    2. Излупете го ѓумбирот и изрендајте го.
    3. Излупете лимон / лимета и исечете го на парчиња.
    4. Додадете вода и измешајте сè заедно околу. 2 мин
    5. Додадете мед и коцки мраз и украсете со листови од нане.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img