Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

36.8 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиСмолата на овошјето е одговор на стресни услови

  Смолата на овошјето е одговор на стресни услови

  petel baner

  Мерките за борба против смолата на овошјето се рефлектираат првенствено во варосувањето на дрвјата. Но, не во рана пролет, кога започнува вегетацијата, односно кога соковите циркулираат на есен, по можност од ноември.

  Смола на дрвјата најчесто се јавува кај коскестите овошки. Поточно кај сливи, праски и кајсии. Главните причини за нејзиниот изглед се болести, прекумерно азотно оплодување и ниски температури.

  Наскоро по истекувањето, смолата ќе се зацврсти на дрвото, а тоа претставува одговор на стресни услови. Најчеста болест што ја предизвикува е Monilia laxa, која предизвикува  сушење на цветовите и гранките, предвремено опаѓање на листовите, а со тоа и исцрпување на дрвото.

  Не користете премногу уреа

  Премногу азотни хранливи материи, особено уреа, пред и за време на развојот, предизвикува бујно растење на дрвото кое неподготвено влегува во зима и замрзнува во случај на продолжени ниски температури. Овоштарите прават грешка затоа што често знаат да фрлат ѓубриво КАН околу овошните дрвја, дури четири пати во текот на сезоната на растење, што не е добра мерка.

  Овошјето, без разлика дали е коскесто или јаболчесто, ќе биде премногу бујно и нема да биде соодветно подготвено за зимата. Покрај тоа, ќе има зголемен напад на инсекти, што е особено изразено кај крушите. Во овој случај, крушкината болва го обожува вишокот азот.

  agrounik

  Внимателно при кастрење!

  Ефектите од климатските промени сè повеќе се чувствуваат и се гледаат на овошјето. Заради честото менување на повисоки и пониски температури, кората на дрвото се намалува (кога вредностите се помали) и се шири (во случај на повисоки температури). На крајот, кората пука, што го отвора патот за влегување на патогените микроорганизми. Бактериите од родот Pseudomonas претпочитаат таква средина, а ослабеното овошје е исто така подложно на напад на клукајдрвци, кои вообичаено не напаѓаат здрави дрвја.

  Смолата може да се појави и ако кастрењето било посилно, особено на поголеми исечоци, односно подебели гранки. По ваквите сечења, кои понекогаш се изведуваат со моторна пила, пожелно е да се премачкуваат раните со калемарски восок.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Варосување на дрвјата како основен вид на борба

  Мерките за борба против смолата се рефлектираат првенствено во варосувањето на дрвјата, но не во рана пролет, кога започнува вегетацијата, односно кога соковите циркулираат на есен, по можност од ноември. Оштетеното ткиво се отстранува и се премачкува со мешавина од вар и сол. Бакар исто така може да се додаде.

  Смолата на овошјето

  Без оглед на фактот дека понекогаш се чини дека нема надеж за дрвото, бидејќи кората на трупот изгледа премногу сува, можно е закрепнување бидејќи растението функционира дури и ако има неколку проводни садови на трупот. Ако е есен и зима со многу врнежи, може да се случи варосувањето да треба да се повтори. Ова обично се случува во февруари.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img