Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

24.8 C
Skopje
Thursday, September 21, 2023

More
  домаАгро советиЛетна резидба на кајсии и зошто е важна?

  Летна резидба на кајсии и зошто е важна?

  Petel.mk

  Летна резидба на кајсии се прави со цел да се продолжи цветањето, да се избегне опасноста од доцни пролетни мразови, но и во обид да се формира обликот на крошната.

  Зелената резидба се врши во втората, третата декада на јуни

  Кајсијата е една од овошните видови што има специфична резидба во однос на другите овошни култури.

  Првото закројување е она што се прави на почетокот на вегетацијата. Обично се прави што е можно покасно за да се направи подобро калусирање по раната. Не е добро ако се направи порано. Доколку има ненадејни промени на температурата, доаѓа до пукање на кората и напади од патогени. Друга многу важна резидба на кајсии е таканаречената зелено резидба.

  Тоа се прави приближно во втората-третата декада од јуни, сето тоа зависи, се разбира, од година во година. Доколку вегетацијата е малку доцни, ќе се направи на крајот на втората, почетокот на третата декада на јуни.  Тогаш едногодишниците се скратуваат за една третина и една четвртина.

  Целта на тоа закројување е да се развијат што е можно повеќе предвремени гранчиња. Утврдено е дека подоцна ќе се формираат родни пупки на предвремените гранчиња, и на тој начин, следната година, ќе го продолжиме времето на цветање. Тоа е заштита од појава на доцни пролетни мразови. Тие се евидентни во последно време и и нанесуваат најголема штета на самата кајсија.

  резидба на кајсии
  Летна резидба на кајсии

  Треба да ги отстраните младите гранки кои ја нарушуваат формата

  Би било добро, да се искористат некои од препаратите, на пример за монилија, веднаш штом ќе се изврши зеленото (летно) закројување.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Mногу важно сега, на време, да се отстранат оние млади гранчиња кои ја нарушуваат форма на одгледување. Ако, на пример, се формира вазна, тогаш тоа значи дека мора да се остави многу краток трупец, три до четири примарни гранки на кои се наоѓаат секундарните гранки. Подобро е да ги отстраниме на време сега, односно да ги исфрлиме во отворените агли, односно да го изолираме горниот дел.

  Тој додаде дека ако остане сето тоа, тогаш многу овошни делови ќе се исфрлат подоцна со зелено кастрење. Истото важи и ако станува збор за пирамида.

  Со подобрена пирамидална крошна, младите гранки треба да бидат насочени во соодветната насока со зелената резидба.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img