Готвењето нужно вклучува сечкање кромид, кој се користи во скоро сите јадења, но честопати е најомразената активност на домаќинките. Тие секогаш плачат, па не е ни чудо! Еве неколку трикови кога сечете кромид.
Зошто се случува ова воопшто? Кога започнувате да сечете кромид, тој ослободува хемикалија – синтаза. Во контакт со сулфур (што е составен дел од кромидот), создава хемиско соединение наречено sin-propanetial-s-оксид, кое е испарливо и ја стимулира работата на солзните жлезди.
Иако може да изгледа неизбежно, оваа ситуација може да се спречи или барем да се ублажи, во два чекори.
Прво, ставете кромид во фрижидер 30 минути или во замрзнувач 15 минути пред да го исецкате. Иритантните хемикалии што ги расплакуваат луѓето го олеснуваат патувањето во топол воздух. Ладењето на кромидот пред да се исецка може да спречи овие соединенија да стигнат до вашите очи. Второ, отворете прозорец во близина на местото каде што го исечете кромидот – ова ќе ги растера хемикалиите што ги иритираат очите. Исто така, идеално би било да се вклучи аспиратор или мал вентилатор за време на сецкањето.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.