Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

22.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаАгро ВестиЗемјоделците се меѓу најниско платените во ЕУ

  Земјоделците се меѓу најниско платените во ЕУ

  petel baner

  Квалификуваните работници во земјоделството, шумарството и риболовот се на седмото место. Нивната бруто-часовна заработка е повеќе од двојно помала од највисоко платените менаџери. Земјоделците се како по правило меѓу најниско платените во ЕУ.

  Бруто заработката на час, јасно е дека варира во зависност од тоа што правите. Сепак, разликите во платите на одредени занимања на некои места се многу големи. Врз основа на деталните информации за заработувачката за 2018 година, Европскиот завод за статистика (Евростат) објави список на најдобро и најлошо платени занимања. 

  Најдобро платени, во сите земји-членки на ЕУ, се менаџерите чија просечна бруто-часовна плата е 28,6 евра. По нив следуваат професионални работници, експерти од нивната област (21,4) и техничари во третата (17,8). 

  Квалификуваните работници во земјоделството, шумарството и риболовот се на седмото место, а нивната бруто час плата е 12,6 евра . Пред нив стојат занаетчии и слични занимања (12,8), а зад нив стојат оператори и инсталатори на постројки и машини (11,5). 

  Agrobot

  Часовна бруто заработка во ЕУ

  најниско платените во ЕУ

  Работниците во услужните дејности како што се чистење, помошна работа во подготовка на храна, продавачи и сл., се најлошо платени со само 9,7 евра на час. 

  Во секој случај, просечната бруто-часовна заработка на највисоко платеното занимање во ЕУ беше приближно три пати поголема од заработката на најниско платената. Поточно, менаџерите се плаќаат три пати повеќе од обичен работник. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во земјите-членки на ЕУ, овој сооднос беше највисок во Кипар. Таму менаџерите (31,7 евра / час) примаа просечно пет пати поголема од платата на работниците (6,3 евра / час). Спротивно на тоа, односот беше најнизок во Данска, 50,9 € за најдобриот и 22,2 € за најлошо платениот, што може да го видите на следниот графикон: 

  Ако ја погледнеме Хрватска, на прв поглед може да заклучиме дека таа е меѓу земјите со најмала заработка воопшто – и на раководството и на најниско платените позиции. Кога станува збор за односите, Унгарија, Романија, Полска, Словачка и Естонија се во опсегот.  

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img