Направете вкусен, мек домашен млечен намаз со едноставен метод со само три состојки што веќе ги имате во вашата кујна.
Состојки за домашно крем сирење:
- 2 литри полномасно млеко
- 1 лимон (5 лажици сок од лимон)
- Сол по вкус
- Прстофат сушени билки, лук во прав, суво чили и слично. (по желба)
Постапка за подготовка:
- Започнете со истурање млеко во тенџерето. Загрејте го млекото и оставете го да зоврие на средно-висока топлина.
- Веднаш штом ќе зоврие, додадете сок од лимон и потоа исклучете го огнот.
- Оставете настрана неколку минути додека млекото не се згусне. Ќе забележите како се формира сирењето и како останува жолтеникавата течност.
- Целото сирење треба да се формира во рок од неколку минути. Засиреното млеко процедете го преку газа и сито за да се исцеди течната сурутка. Или можете да користите дупчена лажица за да го извадите целото сирење и да ја оставите течната сурутка во садот.
- Исплакнете го засиреното млеко со ладна вода. Ова ќе ви помогне да се ослободите од вишокот сурутка.
- Исцедете го засиреното млеко што е можно повеќе за да се исцеди дури и последната капка течна сурутка.
- Ставете го цеденото млеко во блендер / мешалка и додајте сол. Во рок од 1-2 минути (ова може да варира во зависност од моќноста на вашиот уред) ќе добиете лесно и меко крем сирење.
- Ако сакате да додадете дополнителни билки или вкусови, направете го тоа сега. Сепак, бидете внимателни бидејќи одредени дополнителни состојки ќе влијаат на рокот на траење на сирењето. Сувите билки и лукот во прав се природни вкусови кои не влијаат премногу на рокот на траење.
- Чувајте млечен намаз во херметички затворен сад во фрижидер до 7 дена. Можете исто така да го замрзнете, но текстурата по одмрзнувањето е повеќе ронлива и најдобро се користи за готвење јадења како сосови.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.