Слатко од цели мандарини – Сигурни сме дека во вашиот оставата, кујна секогаш ќе има место за неколку тегли од ова слатко, со божествен вкус и арома.
Потребни состојки за слатко од цели мандарини
- мандарини – 1, 5 кг, цели, мали
- шеќер – 1, 1 кг, кристал
- вода – 500 мл
- каранфилче – 7 цветови
- лимонтус – 1 лажиче
Подготовка:
Изберете мали мандарини. Бидејќи спаѓаат во трета класа, нивната кора не се третира со восок. Измијте ги мандарините. Ставете цели мандарини во лонец со дебело дно и прелијте ги со ладна вода. Варете ги на умерен оган. Оставете да зоврие и оставете да врие 2-3 минути после тоа.
Истурете ја водата и веднаш ставете нова ладна вода. Повторно се ставаат на оган да зовријат, по 2-3 минути, водата се истура повторно и истата постапка се повторува по трет пат.
Кога водата врие за последен пат, ги ставаме мандарините под млаз ладна вода. Ако мандарината е распукана, извадете ја. Извадете ги од водата и користете остар нож за да го отстраните местото каде што е рачката. Овој мал отвор е направен така што сирупот може да навлезе во внатрешноста за време на готвењето.
Во лонеца, ставете вода според рецептот, шеќер, цимет и ставете ја на умерен оган. Растопете го шеќерот додека мешате. Ставете ги мандарините во сирупот да се готват на тивок оган околу еден час, час и половина. Кога ќе помине тоа време, тргнете ги од оган и оставете ги во сирупот 12-24 часа, првично кога се топли без, а подоцна со капак или памучна крпа.
Следниот ден, варете на тивок оган додека не се згусне сирупот, околу 40-45 минути. Во последната минута или две, додадете лимонтус. Истурете го врелото слатко во суви и врели тегли со широк отвор.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.