Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
    домаАгро советиГрешки кои ги уништуваат вашите зачински растенија

    Грешки кои ги уништуваат вашите зачински растенија

    petel baner

    Во очекување на подобро време, решивте да си дадете (уште една) шанса и да одгледувате зачински растенија на вашиот балкон или во градината. Многумина „паѓаат“ на првиот обид затоа што не знаат како да третираат чувствителни растенија и навистина има многу фактори што треба да се земат предвид за да се обезбеди нивниот добар раст. Во продолжение 5 грешки кои прават вашите зачински растенија да не успат.

    Ги наводнувате растенијата како украсни

    Не ги потопувајте зачинските растенија; кратко и јасно. Наводнувајте ги редовно, но не претерувајте со количината. Одржувајте ја подлогата влажна, но не ги потопувајте. Вода само на почвата и избегнувајте навлажнување на листовите. Саксиите во кои садите билки мора да имаат дно со дупка низ која вишокот вода лесно ќе се исцеди. Исто така, растенијата треба да се напојат наутро, кога температурата не е висока, а вишокот вода нема да предизвика проблем.

    Agrobot

    Откинувате на погрешно место

    Агресивното кинење на листовите на погрешно место ќе резултира со уништено растение. Најчестиот „жител“ на нашите балкони, босилекот, треба често да се вади за да се поттикне неговото процветување. Но, ние често го кинеме погрешно – го отстрануваме целото стебло, наместо да го кинеме точно на местото каде што е создаден листот. Таквиот искинат лист повеќе нема да расте. Додека јаглика се препорачува да се сече со ножици, кршете го босилекот со рацете. Босилек, оригано и нане се многу благодарни зачини по ова прашање, бидејќи ако редовно ги берете, тие ќе цветаат од ден на ден. Ако не ги засадувате во посебни саксии, тогаш засадете ги во поголеми, заедно со други билки, погрижете се да не ја зафаќаат целата површина. Тие можат многу лесно да ги „задушат“ другите растенија.

    Не започнувајте со семе

    Иако се чини логично да започнете да одгледувате растенија од семе, овој чекор само ќе ја комплицира вашата „задача“. Наместо тоа, посегнете по садниците, бидејќи семето бара многу трпеливост, обрнувајќи внимание на количината на светлина, одржувајќи ја температурата и лесно е да се пресади растението во погрешно време, кога сè уште не е подготвено за тоа. Садници од билки можете да набавите во повеќето продавници и пазари.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Заборавате на дохранувањето

    Многу луѓе мислат дека одгледувањето зачински растенија е лесна работа и не бара многу напор. Редовното дохранување навистина не бара многу работа, но сепак го избегнуваме! На секои 10 до 14 дена дохранете го вашето растение и тоа очигледно ќе живне.

    зачински растенија

    Сончајте ги!

    На повеќето растенија им треба многу сонце за добро да напредуваат, најмалку шест до седум часа на ден. Ако не можете да го обезбедите тоа за вашите растенија, тие можат да бидат помали, сушни и безживотни. Зачини што сакаат да се „сончаат“ се босилек, мајоран, оригано, јаглика и рузмарин. Со правилно одгледување, ќе имате прекрасна градина со зачини во саксии на дофат на раката.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img