Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро советиБактериозна пегавост на листот од пиперката

  Бактериозна пегавост на листот од пиперката

  petel baner

  Бактериозна пегавост на лист од пиперка, предизвикано од бактеријата Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria, е најзначајно заболување на пиперката на отворено поле. За појавата и ширењето на овој патоген се потребни врнежи и зголемена влажност.

  Првите симптоми се појавуваат на долните листови на пиперката во форма на мали темно зелени дамки со неправилна форма. По краевите се појавува хлоротичен ореол. Во поволни услови, дамките се шират, се спојуваат и некротизираат. Во отсуство на хемиска заштита може да доведе до дефолијација на растенијата и значително намалување на приносот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Главните извори на инфекција се остатоци од растенија од претходната вегетација и заразени семиња.

  пегавост
  Бактериозна пегавост на листот од пиперка

  Со цел да се заштитат пиперките од овој патоген бактериозна пегавост, треба да се придржуваме до превентивните мерки. Тие вклучуваат употреба на здрави семиња, отстранување на растителни остатоци од парцелата и придржување до плодоредот. Во однос на мерките за хемиска заштита, се препорачува да се користат препарати базирани на бакар пред врнежи или наводнување со прскалки.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img