Малината е растение од семејството на рози, а многу векови наназад се цени како лековит растение. Се користи во комбинација како лек против женск болести, срцев удар, а сепак има прекрасен вкус.
Честопати и се припишувае моќта да ја стимулира плодноста, за таа цел нејзините листови биле користени повеќе од овошјето.
Сепак, волшебниот вкус на плодовите од малина се најодговорни за неговиот сегашен статус на врвно овошје.
Еве за што се е здрава малината:
- го забавува стареењето на кожата
- ја зајакнува косата
- го подобрува здравјето на дигестивниот систем
- го намалува ризикот од срцев удар
- го зајакнува имунитетот и штити од воспаление
- ги намалуват масните наслаги
Внесувањето на малини го активира хормонот адипонектин, од чиј недостаток страдаат луѓето со дијабетес тип 2.
Лековити својства на листовите од малина
Малината се нарекува и женско растение затоа што лечи многу заболувања на женските органи.
Чајот од листови малина помага при менструални грчеви , обилно крварење и исцедок.
По породувањето, чајот од листови од малина го забрзува закрепнувањето на матката и го стимулира производството на млеко.
Подготовка на чај од листови од малина:
Поедноставно здравје, само истурете лажичка мелен лист од малина во чаша топла вода. Пијте додека е топол.
Оцет од малина за намалување на температурата
Измешајте еден литар природен јаболков оцет со 500 гр. изгмечени малини. Оставете десетина дена на топло место и потоа процедете.
Во случај на треска разредете две лажички оцет од малина во чаша вода и пијте неколку пати на ден.
Рецепт за свеж сок од малина
Еве кои состојки ќе ви требаат:
- 2 чаши свежи малини
- 4 коцки мраз
- 2 лажици мед
- 1/4 чаша вода
Подготовка:
Првото нешто што треба да го направите е добро да ги измиете малините, а потоа ставите заедно со останатите состојки во блендер и добро измешајте – и вашиот вкусен сок е подготвен.
Малините имаат тенденција да бидат слатки, така што во основа им треба многу малку засладувач.
Сметаме дека неколку лажици мед би биле совршени како природен засладувач за овој сок.
Малините најдобро се јадат свежи, но можете да ги користите и за подготовка на џемови, сокови, сладолед, колачи, слатки сосови итн.
Можете исто така да ги сушите или да ги замрзнете.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.