Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-0.2 C
Skopje
Sunday, November 24, 2024

More
    домаситеМедицински својства на пченкарна свила

    Медицински својства на пченкарна свила

    petel baner

    Заедно со пченицата, пченката е најважното жито. Најчесто се користат како фуражни растенија, но, имајќи предвид дека скоро сите делови на растението можат да се преработат, пченката се наметнува како суровина што има широка примена во различни гранки на индустријата. Заради сето тоа има посебно економско значење. Еден од важните, иако малку познати производи добиени од пченка е пченкарна свила. Благодарение на неа ние исто така ја класифицираме пченката во лековити растенија.

    За што се користи?

    Во народната медицина, пченкарна свила се користи како благ диуретик, за исфрлање камења и песок од бубрезите и мочниот меур. Потоа, против циститис, гихт, хроничен нефритис и слични болести, како и против ревматизам и ревматоиден артритис. Најчесто се користи во форма на чај или водено-алкохолни екстракти, наменети за внатрешна употреба.

    agrounik
    Otkup na kompiri

    Пченкарна свила понекогаш се користи во третманот на бенигна хиперплазија на простатата, хепатитис, како антидијабетик кај дијабетес. Со конзумирање на овој чај, количината на излачена урина може да се зголеми неколку пати во рок од 24 часа, без штетни последици. Ова е особено важно кај оние болести каде собирањето вода има неповолно влијание врз организмот.

    пченкарна свила

    Што содржи?

    Според најновото истражување, свежата свила содржи масно и етерично масло, смола, гума, алкалоид кој има способност да ги стега крвните садови, хлорофил, фосфорна киселина и многу калиум и манган. Хемискиот состав на свилата од пченка е сложен и, во секој случај, директно зависи од сортата, дури и од користениот хибрид од пченка.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Како се користи?

    Пченкарна свила да се користи како лек, се зема од класот пред опрашување со брзо сушење на промаја. Посебно внимание при бербата на свилата треба да се посвети на применетите пестициди во пченката, односно на периодот на чекање на применетите.

    Подготовката на чајот е едноставна: една лажичка добро исушена пченкарна свила се става во чаша топла вода, се остава да отстои 5-10 минути и се процедува. Земете една лажица топол и незасладен чај на секои два или три часа. Ако симптомите се поизразени, чајот може да се пие во поголеми количини. Потребни се 25 грама свила и еден литар вода за да се направи чај. Може да се пие наместо вода, секогаш кога сте жедни.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img