За почеток, се препорачува да се конзумираат две до три чаши зелен чај на ден и не треба да го надминувате тоа.
Како и повеќето чаеви, не треба да се подготвува со врела вода, туку со вода загреана на 60-70 ° C, односно непосредно пред вриење.
Еве уште неколку работи за кои треба да внимавате кога консумирате зелен чај.
Не пијте зелен чај веднаш по оброкот
Една од најголемите заблуди при конзумирање зелен чај е дека ако го пиете веднаш после оброк, тој магично ќе ги избрише сите калории што сте ги јаделе. Бидејќи телото сè уште не ги вари протеините од вашата храна, пиењето зелен чај веднаш по оброкот може да му наштети на овој процес и затоа треба да се избегнува.
Не пијте врел чај
Не само што ќе го направи невкусен, туку може да му наштети и на вашиот стомак и грло. Земете го вашиот чај топол, но не врел.
Без мед
Повеќето од нас сакаат да додаваат мед во чајот, бидејќи тој е здрава алтернатива на шеќерот и има добар вкус. Меѓутоа, ако додадете мед во чаша топол чај, постои голема веројатност дека хранливата вредност на медот ќе биде уништена.
Не земајте лекови со зелен чај
Многу луѓе пијат таблети со утринска чаша чај. Ова може да биде исклучително штетно. Хемискиот состав на таблетата може да се смеша со зелен чај што доведува до киселост. Затоа се препорачува да ги пиете таблетите со обична вода.
Не го конзумирајте премногу
Само затоа што зелениот чај е здрав, не значи дека можете да пиете неограничен број чаши во текот на денот. Исто како другите чаеви или кафето и зелениот чај содржи кофеин. Прекумерната потрошувачка на кофеин дневно може да предизвика штетни несакани ефекти, вклучувајќи главоболка, летаргија, раздразливост и вознемиреност. Премногу зелен чај исто така ја намалува апсорпцијата на железо во организмот.
Не го пијте на празен стомак
По ноќните часови во време кога не сте внеле ништо во вашето тело, треба да консумирате нешто лесно и смирувачко што го стимулира вашиот метаболизам. Зелениот чај содржи силни антиоксиданти и силни полифеноли кои можат да го зголемат производството на желудочна киселина и да го нарушат варењето на храната. Би било идеално да го конзумирате помеѓу оброците.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.