Темна чоколада – Сите сакаме чоколада. За жал, оние што се нудат во продавниците обично не се толку вистински и оригинални. За среќа, чоколадото може да се направи исклучително лесно и брзо. Има вкус многу подобар од секое чоколадо што можете да го купите.
Чоколадото содржи полифеноли, а овие антиоксиданси се особено важни за младешки изглед и го продолжуваат нашиот животен век.
Потрошувачката на храна богата со полифеноли го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Исто така, овие соединенија помагаат да се заштити телото од хронични болести.
Најдобрата вест е дека какаото е еден од најбогатите природни извори на оваа супстанција. Чоколадото сега не изгледа толку штетно, нели?
Со овој рецепт за домашна темна чоколада, можете да направите чоколадни плочки, чоколадни бонбони или што сакате, доколку имате калапи со соодветна форма.
Рецепт за домашна темна чоколада
За да го направите вашето чоколадо, ќе ви требаат 1/2 чаша какао во прав, 1/2 чаша стопено масло од кокос, 1-2 лажици мед, 1/2 лажичка екстракт на ванила.
Во сад на пареа, измешајте ги сите состојки и добро промешајте додека не добиете хомогена смеса.
Добиената мешавина од домашно темно чоколадо може да се истури во каква било форма што ја имате при рака – по можност во калапи за чоколадо или во разни калапи за мраз, ако немате калапи, доволно е подлабоко тавче за да ги исечете на редови.
Темното чоколадо чувајте го во фрижидер додека не се стегне.
Вашето домашно темно чоколадо е подготвено.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.