Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-2.2 C
Skopje
Friday, November 22, 2024

More
    домаситеЗошто е добро да јадете шака кикиритки секој ден?

    Зошто е добро да јадете шака кикиритки секој ден?

    petel baner

    Кикиритките припаѓаат на семејството на мешунките, иако многумина го сметаат за орев. Потекнуваат од Јужна и Централна Америка, а пристигнале во Европа во 15 век. Човекот користи семе од кикиритки за својата исхрана, која е богата со протеини, растителни влакна, железо, цинк и витамини Е и К. Кикиритките се јадат самостојно или од нив се произведуваат путер, масло, брашно итн. Зошто е добро да се јаде по една шака кикиритки на ден?

    Нутриционистички, кикиритките се многу калорична храна (567 килокалории во 100 грама). Така нејзината потрошувачка треба да биде ограничена и прилагодена на вашите сопствени дневни калориски потреби.

    Otkup na kompiri

    Најчесто, препорачаната дневна мерка е шака кикиритки, и ако зборуваме за путер од кикирики – 1 лажица. Сепак, износите дефинитивно треба да се прилагодат на индивидуалните потреби, во зависност од целите и видот и нивото на физичка активност.

    Количина на хранливи материи во 100 гр

    Масти 49 гр
    Заситени масни киселини 7 g
    Полинезаситени масни киселини 16 g
    Мононезаситени масни киселини 24 g
    Јаглехидрати 16 g
    Диетални влакна 9 g
    Шеќери 4 g
    Протеини 26 g

    Овој мешункаст зеленчук е богат со олеинска киселина, здрава маст која се наоѓа во маслиновото масло, но исто така е богат и со антиоксиданти. На пр. печените кикиритки може да се споредат со капини и јагоди во однос на количината на антиоксиданти, а тие се многу побогати со антиоксиданти од јаболката, морковот или цвеклото.

    Кикиритките се богати со полифеноли, првенствено состојка наречена р-кумарна киселина. Токму печењето го зголемува процентот на оваа киселина во кикиритките, зголемувајќи го нивното вкупно ниво на антиоксиданс за дури 22%.

    Кикиритки и здравјето на срцето

    Кикиритките се богати со мононезаситени масни киселини, еден вид маснотии кои позитивно влијаат на здравјето на срцето и кардиоваскуларниот систем. Се верува дека овој вид маснотии го намалува ризикот од развој на срцеви заболувања за дури 21%. Луѓето кои јаделе кикиритки најмалку 4 пати неделно имале 37% намален ризик од развој на срцеви заболувања отколку луѓето кои не јаделе.

    Покрај содржината на здрави масти, се препорачуваат во исхраната заради нивната висока содржина на витамин Е, ниацин и фолати, но и протеини и манган.

    Покрај тоа, кикиритките се богати со ресвератрол, антиоксиданс кој се наоѓа во црвеното грозје и виното. Тој е одговорен за т.н. францускиот парадокс. Фактот дека луѓето во Франција имаат диета богата со маснотии, но имаат намален ризик од развој на кардиоваскуларни болести, отколку луѓето кои имаат помалку маснотии во исхраната.

    шака кикиритки

    Кикиритки и дијабетес тип 2

    Една студија објавена во 2002 година во The Journal of the American Medical Association потврди дека исхраната богата со кикиритки и путер од кикиритки го намалува ризикот од развој на дијабетес тип 2.

    Имено, полинезаситените и мононезаситените масни киселини кои се наоѓаат во кикиритките позитивно влијаат на хомеостазата на глукозата и инсулинот. Студиите потврдуваат дека поголемиот внес на овие типови масни киселини ја подобрува чувствителноста на инсулин. Покрај тоа, влакната и магнезиумот што се наоѓаат во кикиритките ја намалуваат потребата и отпорност на инсулин. Така се поврзани со намален ризик од дијабетес тип 2.

    Кикиритки и карциноми

    Хранливите материи што ги наоѓаме во кикиритките, вклучувајќи фолна киселина, фитостероли, фитинска киселина и ресвератрол, имаат ефект на намалување на ризикот од развој на некои видови на рак.

    agrounik

    На пример, шака кикиритки двапати дневно е поврзано со 58% намалување на ризикот од развој на рак на дебелото црево кај жените и 27% намалување на ризикот од овој тип на рак кај мажите.

    Кикиритки и вишок килограми

    Иако станува збор за висококалорична храна, студиите потврдуваат дека луѓето кои ги користат во исхраната се со помала веројатност да имаат проблеми со вишокот килограми отколку луѓето кои ја немаат оваа храна во исхраната.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Имено, токму поради содржината на маснотии и калориската вредност, кикириките даваат чувство на ситост подолго време. Така, со нивниот внес не доаѓа до значително зголемување на енергијата.

    Кој путер од кикиритки да се купи?

    Кога купувате путер од кикиритки, не заборавајте да ги прочитате декларациите. Она што сакате да го купите е 100%, по можност, БИО путер од кикиритки. Избегнувајте ефтини верзии на путер од кикирики. Тие содржат додадени шеќери, растителни масла (обично палмино масло) и други извори на хидрогенизирани (транс) масти.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img