Брашното е основна намирница која се добива со мелење житарки или друга храна во прав. Иако традиционално се прави од пченица, денес се достапни многу видови брашно. Многу луѓе го чуваат во оставата, па дури и по истекот на рокот. Затоа, веројатно се прашувате колку долго брашното може да се чува дома.
Колкав е рокот на траење на брашното?
Многу фактори влијаат на времетраењето на брашното, особено:
– каков вид е (пченица, пченка, овес, …),
– кои се состојките (на пример, брашното од житарици може да се состои од ендосперм, микроб и трици заедно, брашно од цело зрно) или само ендосперм (среден дел) и
– како да се складира (чува).
Важно е да се напомене дека на пакувањето брашно е испишан датумот на истекување со цел да се означи колку долго ќе остане свежо. Сепак, може да биде безбеден за консумирање, дури и неколку месеци по тој датум.
Имено, производителите ги отстрануваат триците и бактериите од пченицата за да направат рафинирано брашно од ендосперма. Резултатот е фина, мека текстура и светла или бела боја. Тоа е рафинирано повеќенаменско, бело брашно за леб, колачи и она што штотуку нараснува. Овие брашна немаат многу масло, што всушност е причина за расипување. Ова го прави ова брашно постабилно, односно помалку подложно на расипување од брашното од цело зрно и другите видови.
Затоа, белото или рафинираното брашно може да се чува најдолго, бидејќи не содржи никулци и мека храна. Може да „трае“ и до 2 години. Брашното од цело зрно многу побрзо се расипува, а рокот на траење е од 3 до 6 месеци.
Како да се утврди дали брашното е расипано?
Најдобар начин да се утврди дали брашното е безбедно за употреба е да го помирисате и да видите дали има промена во бојата и текстурата. Свежото брашно има неутрален мирис, а лошо е ако мириса на застоено, граниво масло, мувла или кисело. Може и да ја менува бојата. Покрај тоа, ако дојде во контакт со вода или влага, може да се појави мувла. Во тој случај потребно е веднаш да се фрли. Покрај горенаведеното, може да се појават и инсекти, како што е прашкаст молец. Штетата всушност ја предизвикуваат ларвите кои го вртат брашното во грутки и го валкаат со измет. Секако, и во овој случај треба да се фрли.
Како да го чувате брашното?
Дома, брашното треба да се чува на ладно и суво место. Доколку сакате да му го продолжите рокот на траење, можете да го ставите во фрижидер или замрзнувач.
Кога ќе го донесете брашното од продавницата, прво можете да го ставите во замрзнувач 48 часа за да ги убиете сите јајца од габи или други инсекти што може да се најдат во пакувањето. Потоа, треба да го префрлите од пакувањето во пластичен или стаклен сад со цврст капак. Ова го спречува влегувањето на влага и други штетници. Исто така, ќе ги спречи мирисите и вкусовите на друга храна или производи кои се во близина, што може да влијае на мирисот и вкусот на брашното.
Повеќенаменското и друго рафинирано брашно е идеално за складирање на ладно и суво место заштитено од сончева светлина. Во такви услови може да остане во оставата и до една година. За подолго складирање (или ако климата е потопла), брашното може да се чува во замрзнувач, каде што може да трае до две години. Студот не влијае забележливо на текстурата. Пред употреба мора да се остави да се загрее на собна температура.
Брашно од јаткасти плодови или семки како бадеми, лен може да се чуваат во замрзнувач до една година. Горчливиот вкус укажува на расипување.
Ризици од користење на расипано брашно
Кога брашното станува застоено, неговата молекуларна структура се менува. Храната направена од такво брашно има лош вкус и може да се создадат штетни соединенија. Ако мувлоса, може да има лош вкус и да е многу опасно. Иако не сите мувли се штетни, некои можат да произведат опасни хемикалии познати како микотоксини. Овие соединенија може да предизвикаат симптоми како што се повраќање и дијареа. Микотоксините се поврзани и со други сериозни болести, како што е заболување на црниот дроб.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.