Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро колумнаДали е дозволено прскање за време на цветањето?

  Дали е дозволено прскање за време на цветањето?

  Agrobot

  Пчелите и прскање во цвет – што мислите постои ли ваков проблем?

  Според официјалните прописи: „Забрането е прскање на растенија за време на цветањето со нерегистрирани средства“. Ова правило различно го толкуваат пчеларите и овоштарите. Пчеларот го разбира ова на овој начин – „прскањето во цветање е забрането“. Одгледувачот на овошје ќе го разбере ова сосема поинаку – “е дозволено прскање на цветот со регистрирани средства”. Целата приказна за прскање цвет се сведува на едно прашање.
  Дали има регистрирани средства за употреба за време на цветање?
  -КОЛКУ СЕ ТИЕ ЈАВНО ДОСТАПНИ ДО СЕКОГО?

  Да, има средства наменети за прскање во фазата на цветање и тие се регистрирани кај нас. Ги има над дваесет. Овие се фунгициди кои служат за заштита на овошјето од болести. Тие не се отровни за пчелите и досега не предизвикаа никакви проблеми. Па, од каде доаѓа труењето со пчели за време на цветањето? Само од една причина. Поради човечка грешка. Колку што средствата против растителни болести (фунгициди) се многу малку опасни за пчелите, толку и средствата против инсекти (инсектициди) се многу опасни за пчелите.
  *Инсектицидите се оние кои се најопасни за пчелите. ИНСЕКТИЦИДИТЕ НЕ СЕ РЕГИСТРИРАНИ за употреба во цветање (освен врз основа на тауфлавулин) и тука се случуваат најголемите грешки. Од незнаење или од некоја друга причина, некои овоштари МЕШААТ безопасен фунгицид со опасен инсектицид и го прскаат своето овоштарник во фазата на цветање.
  ЗОШТО? На овој начин тој прави тројна грешка.

  *Прво – убивате опрашувачи (претежно пчелите) и со тоа го намалувате приносот.

  *Второ , некои инсектициди можат да го намалат оплодувањето сами по себе, односно формирање семка во плодот. Таквиот ембрион во овошјето паѓа две или три недели по цветањео.

  *Трето – тој сторил кривично дело за кое може да одговара.

  Едноставно е, треба да бидете многу внимателни кога работите со инсектициди

  ПЧЕЛАРИ – прскањето овошје во фазата на цветање е дозволено и потребно, но само со мал број фунгициди кои се безопасни за пчелите И БЕЗ МЕШАЊЕ СО ИНСЕКТИЦИДИ ПРИ ПРСКАЊЕТО ВО ЦВЕТАЊЕ СО ФУНГИЦИДИ.

  ОВОШТАРИ – Пчелите навистина ви требаат. Не користете опасни инсектициди за време на фазата на цветање. Со малку внимание, сите избегнуваме големи проблеми. Ако има многу бубачки, користете инсектицид кој не е штетен за пчелите заснован на Tauflavulinat.

  petel baner

  Постои еден критичен момент во заштитата на овошјето и пчеларството што доаѓа веднаш по цветањет.Повеќе труења на пчели се јавуваат ПОСЛЕ цветањето отколку во самите цветања. Зошто?

  Пчелите и прскање во цвет

  Веднаш по цветањето, овошките формираат плодови. Новоформираниот плод е млад, мек и сочен и како таков е многу привлечен за инсектите што предизвикуваат црви овошните муви. Значи, веднаш по цветањето, овошјето мора да биде заштитено од црви. Добар и искусен производител на овошје ќе почека да помине цветницата дури и во моментот кога инсектите се најопасни за употреба на инсектициди. Меѓутоа, во тој период има многу плевели во овоштарниците кои цветаат (глуварче, детелина … итн.), кои се многу привлечни за пчелите.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  При прскање на овоштарниците со инсектициди, течноста од атомизаторот и од крошната паѓа врз расцветаниот плевел. Цветните плевели стануваат отровни за пчелите. Тогаш се јавува најчесто страдањето на пчелите.

  *ВНИМАНИЕ – Повеќето овоштари не го знаат овој детал. Без упатства за употреба се вели дека кога се прска со инсектициди, во овоштарникот не треба да има цветни плевели.
  ПОКОСЕТЕ ГИ ПРЕДХОДНО и поради тие детали, пчелите често умираат. Не од лоши намери, напротив. Повеќето овоштари внимателно чекаат да помине цветањето. Тој едноставно не обрнува внимание на плевелите што цветаат.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img