Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро советиРаботни задачи во пчеларникот во месец април

  Работни задачи во пчеларникот во месец април

  petel baner

  Во април пчелите стануваат се поинтензивни во контакт со околината и внесуваат нектар, полен и вода во кошницата. Во кошницата активностите од ден на ден се интензивираат. Леглото бргу се проширува, храната се подготвува, поленот се обработува и конзервира. Кои работни задачи ги очекуваат пчеларите во месец април?

  Задачата на пчеларите е внимателно да го следат развојот на пчелните колонии и навремено да го прошируваат пчелното гнездо. Да го поттикнуваат развојот на потомството, да ги припојат послабите колонии кон посилните и да ја контролираат нивната здравствена состојба.

  Agrobot

  Пчелните колонии повеќе не се многу компактни и несењето јајца и развојот на пчелните колонии напредува брзо. Тоа се должи на зголемениот прилив на полен и нектар, топлото време, како и значителното количество на новоизведени млади пчели, особено по 7 април. Нивната способност за хранење е 3-4 пати поголема од способноста на пчелите што презимуваат. Површините зафатени со легло рапидно се зголемуваат, а резервите на храна се намалуваат. Во силните пчелни колонии, потомството зафаќа над 5-7 рамки, а во послабите 2-4 рамки. Доколку дотокот на нектар не е редовен, пчелната колонија троши 4-5 кг храна од залихата.

  Сандаците не треба да се отвораат ако надворешната температура е под 16°C, што може да се случи во април. За да се одржи температурата на потомството во кошницата, важно е да се знае  бројот на пчели , а кошницата треба да се прилагоди на моменталната состојба за да се стесни или прошири.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Увид во леглата се врши брзо и без вознемирување на пчелите

  Самиот увид се врши брзо и без премногу вознемирување на пчелите и самата заедница. Нема потреба да се бара матицата, туку доволно е да се утврди нејзиното присуство со испитување на постојното легло. Самите легла, доколку не се добро распоредени, се преместуваат на средината на кошницата. Така пчелите лесно ќе ја одржат потребната температура, а со тоа се остава простор за понатамошно положување на матицата. Речиси никогаш не се препорачува раздвојување на леглото, особено не сега кога ноќните температури често се многу пониски од дневните температури.

  Работни задачи
  Снабдување на пчелите со вода

  По правило, поилката се става на најсончево и заштитено место од ветер, за водата да се загрева на сонце, а ветерот да не ги вознемирува пчелите додека ја земаат. Пчелите претпочитаат да земаат топла вода. За да се привлечат пчелите на поилото, во првите денови по неговото ставање треба да се стави малку шеќерен сируп или мед во водата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img