Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Tuesday, March 21, 2023

More
  домаАгро ВестиИсплатени близу 112 милиони денари субвенции за млекарите

  Исплатени близу 112 милиони денари субвенции за млекарите

  Околу 112 милиони денари субвенции за млекарите денеска се исплатени за произведено и предадено млеко. Се офајдија 5.664 млекопроизводители.

  Денеска на сметките на 5664 млекопроизводители, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој  исплати вкупно 111.581.789 денари за произведено и предадено млеко.

  Станува збор за исплата на средства од мерката 2.3 – директни плаќања за произведено и предадено кравјо, козјо и овчо млеко.

  Корисници на оваа финансиска поддршка се производителите на кравјо , овчо и козјо млеко кои сопственото производство го имаат предадено на регистриран откупувач за сирово млеко во периодот од октомври – декември 2020 година.

  Сточарите кои имаат произведено кравјо млеко добиваат финансиска поддршка од 3,5 денари по предаден литар млеко додека 4,5 денари по литар добиваат сточарите кои произвеле и предале овчо и козјо млеко на преработувачки капацитети.

  Продолжуваме со финансиската поддршка во млекопроизводството како државен стимул за постигнување на повисока откупна цена и оддржување на благосостојбата во сточарството како сектор кој има голем удел во земјоделството и македонската економија.

  За повеќе корисни стории посетете ги рубриките агро вести, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img