Карфиолот како храна ги ублажува ревматските болки, му годи на желудникот, го забавува стареењето на организмот, а се верува дека спречува појава на малигни клетки.
Покрај тоа што е многу вкусен и може да се користи за правење разни јадења, како рижото, тесто за пица, разни преливи, содржи и лековити својства кои ја намалуваат можноста за разни инфекции и болести. Не содржи масти, има малку јаглени хидрати и содржи фитонутриенти. Тие се оние кои ја спречуваат појавата на штетните ензими.
Карфиолот е полн со влакна. Само еден сад содржи 2 до 3 грама влакна. Секако, тие се важни за целокупното здравје, а можат да ви помогнат и да намалите тежина. Покрај тоа што помагаат во правилно функционирање на вашиот дигестивен систем, влакната можат да го намалат и воспалението. Тие исто така ви помагаат да се чувствувате сити, што значи дека е помала веројатноста да се чувствувате преоптоварени.
Карфиолот е полн со витамини и хранливи материи и е докажано дека го подобрува имунитетот. Меѓутоа, бидејќи има витамин К и омега 3 масни киселини, помага да се намали болката што предизвикува артритис.
Бидејќи е богат со витамин Б9, тој е вреден за време на бременоста, бидејќи го помага правилниот развој на бебето. Карфиолот е и богат извор на алицин, кој во многу случаи го намалува ризикот од срцев удар. Карфиолот е одличен за чир на желудникот, а помага и во варењето и е богат со влакна. Една неодамнешна студија покажа дека го спречува ракот со подмладување на клетките, па автоматски го спречува стареењето. Треба да го јадат трудниците, бидејќи е богат со витамин Б9. Тоа значи дека е добро за срцето и луѓето кои патат од висок крвен притисок.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.