Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиАминокиселини за безбедни приноси

  Аминокиселини за безбедни приноси

  petel baner

  Аминокиселини – Препаратите со аминокиселини влегоа во речиси редовна употреба во последните години. Најмногу во овошјето и зеленчукот, а поради нивното позитивно дејство и разумната цена во растителното производство.

  Одредувачки фактор за употреба на препарати со аминокиселини е секако позитивниот ефект што го покажува врз растенијата. Во фолијарна прихрана, добро се комбинира со хербициди и им помага на растенијата полесно да го надминат стресот од неповолните временски услови и заштитните третмани. Може да се користи сам во доза од 1 l/ha или по препорака на производителот, а преку земјиштето дозата е околу 5 l/ha.

  agrounik

  Аминокиселини во одгледувањето растенија

  Го намалува стресот кај растенијата предизвикан од неповолните временски услови и заштитните третмани. Посебно треба да се споменат аминокиселините чија употреба се препорачува во текот на сезоната на растење. Со нивна употребата се постигнува подобра апсорпција на азот и подобар транспорт на микроелементите (Fe, Zn, Mn, Ca, B и Mo). Подобрата апсорпција на хранливите материи преку корените, обезбедува извор на органски јаглерод и азот и ја поттикнува ензимската активност. Исто така и подобро инкорпорирање на азот во протеините. На овој начин со фолијарното прихранување се зголемуваат приносите, подобар развој на кореновиот систем, раст на растенијата и зголемена отпорност на неповолни временски услови.

  Употребата на аминокиселини досега беше поврзана со решавање на шокот што растението го преживеало. Првенствено мраз, суша или временски непогоди како град. Градот е честа појава и потребно е веднаш после градот да се нанесат аминокиселини и да се помогне растението да ги залечи дадените рани. Се разбира, се препорачува употреба на фунгициди со цел да се спречи болеста. На пазарот има голем број на препарати со аминокиселини. Потребно е да се избере вистинскиот за одредена ситуација или стрес.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Аминокиселини добиени по природен пат

  Аминокиселините добиени по природен пат, со разградување на протеините од растително и животинско потекло, се од големо значење за зајакнување на растенијата и градење одбранбени клеточни структури во стресни ситуации. Тие играат одлучувачка улога во производството на одбранбени протеини и во синтезата на растителниот хормон ауксин. Со нивното прскање растението директно ги впива, со што се скратува времето на нивната природна синтеза. Во случај на град во овоштарник и лозје, тие се незаменливи. Со прскање на аминокиселини растението закрепнува по само еден ден.

  На раните се формира калус кој го спречува навлегувањето на габични заболувања каде растението е најчувствително. Ја поттикнува синтезата на хормонот ауксин, така што растението продолжува да гради нови органи без оглед на стресот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img