Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

10.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро советиПролетно чистење на тревникот

  Пролетно чистење на тревникот

  petel baner

  Пролетно чистење и уредување на тревниците и градината треба да се прави секоја пролет, за подоцна да изгледа поубаво и уредно и да се ослободи од плевелот.

  Обновување на тревата

  Со гребење на тревникот се проветрува бидејќи се отстрануваат преостанатите листови и целиот отпад што се насобрал во зимските денови. Ако овие „нечистотии“ не се отстранат, мртвите растителни остатоци ќе придонесат за формирање на слој сличен на слама. Греблото рамномерно ја распределува и тревата. Оваа работа бара силно гребло, а најдобро е да се работи кога земјата е сува. Во спротивно можете да ја искорнете тревата. Посејте нова трева на голите места. Најдобро време за сеење трева е доцна пролет, кога температурите се стабилни во плус. Кога сеете трева, користете азотно ѓубриво со бавно ослободување. Пет недели откако ќе ја посеете тревата, повторно оплодете ја со азотно ѓубриво со брзо ослободување. Ова ѓубриво треба да се примени приближно три недели откако тревата ќе почне да станува зелена.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Аерација

  Друг чекор кон прекрасен тревник е аерацијата. Тоа е дупчење дупки во почвата, така што воздухот, водата и хранливите материи од ѓубривото допираат до корените на тревата. Го спречува набивањето на почвата и придонесува за бујност на тревникот. Колку често го проветрувате вашиот тревник зависи од видот на почвата и начинот на кој го користите.

  Уништување на штетниците

  Елиминирајте ги глодарите. Ако забележите дупки од глодари на тревникот, поставете мамки за да ги елиминирате. Ако забележите плевел, нанесете хербициди. Користете хербициди со широк спектар кои ги елиминираат повеќегодишните и годишните плевели подеднакво. Третирајте или откопувајте повеќегодишни плевели со корени, кога ќе почнат да се појавуваат на тревникот или во градината. Доброто е што лесно може да се забележат на пролет.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img