Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

11.8 C
Skopje
Wednesday, February 28, 2024

More
  домаАгро советиОбработка на земјиште за производство на тутун

  Обработка на земјиште за производство на тутун

  Agrobot

  Кај производство на тутун, обработувањето на почвата е од посебно значење. Припаѓа на поледелските култури со големи барања во однос на длабочината, времето на извршување и квалитетот на основното одгледување.

  Обработувањето на земјиштето за производство на тутун е од големо значење затоа што во текот на сезоната на растење се произведува големо количество органско – зелена маса.

  Времето на основна обработка на тутунот зависи од предкултурите. Доколку доаѓа во плодоред по зимската пченица или други култури, што е најчесто кај нас. Тогаш основното одгледување треба да започне со орање на стрништата – веднаш по жетвата на пченицата, на длабочина од 12-15 см.

  Длабоко орање се врши порано – на почетокот на есента на длабочина од 30-35 см. Според многу истражувања, докажано е дека најголем ефект имало орањето во септември со претходно заорување на стрништата или без заорување. Подоцното орањето давало помал принос, а најмал кога се вршело во пролет.

  На подлабоко орана почва, во текот на есента и зимата се акумулира повеќе влага, подобро се развива кореновиот систем, па се добива поголем принос отколку на поплитко орање. За да се обезбеди потребната длабочина при орање, особено за тутунот со големи листови, се препорачува поткопување на почвата. Покрај зголемувањето на длабочината на обработливиот слој со развивање на набиен – непропустлив слој, оваа мерка ги подобрува својствата на воздухот и водата на почвата.

  При поткопување, сировиот слој на почвата не се исфрла на површината. Може да се прави заедно со орање (плуг со поткопувач), или посебно, пред орање. Се изведува во текот на летото или раната есен, на секои 3-4 години.

  petel baner

  Подготовка напочвата пред сеидба

  Подготовката на почвата пред сеидбата игра значајна улога во одгледувањето на тутун. Со ова одгледување се постигнува создавање на рамен, доволно растресит, влажен, топол и активен слој почва, без плевел. Подготвениот слој почва треба да биде оптимално набиен во долниот дел и растресит во горниот (површинскиот) дел.

  Повеќе машини се користат при подготовка на почвата пред сеидба, а најдобар квалитет се постигнува со употреба на семенски дупчалки. Пред сеидбената подготовка на почвата се врши на длабочина од 8 – 10 см.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Покрај редовните мерки за подготовка на земјиштето, за тутунот се прават „легла“ на кои ќе се врши пресадување. Изградбата на цветните леи се започнува 7-14 дена пред пресадувањето.

  Садењето на цветни леи влијае на побрзо и подлабоко искоренување на растенијата, ја намалува можноста за искоренување, хранливите материи се подостапни за растенијата и ги подобрува својствата на водата и воздухот на почвата. Ова позитивно влијае на приносот и квалитетот на тутунот. При пресадување на вака изградено легло, тој е повеќе или помалку зарамнет, па затоа треба да се преземат мерки за поправка и одржување на леглата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img