Идеална комбинација за уживање и освежување! Еве како да направите овошни освежителни пијалоци.
Лимонада од печен лимон
– лимон – 5 парчиња, средна големина
– шеќер – 2 лажици
– шеќер – 1/2 шолја
– вода – 4 чаши, мраз
– лимета – 1 парче
– нане – мала грст, свеж
– мед – по вкус
– мраз – ситно сецкан
Потребна ви е тава за печење.
Нането се меле во блендер со малку вода и 1 лажичка шеќер, па се процедува. Лимонот се мие. Се сече на средина и се натопува во шеќер – 2 лажици и се редат во врело тавче околу 8-10 минути убаво да се испече.
Тргнете го од оган, изладете малку и исцедете го. Исцедениот сок процедете го, истурете го во бокал, додадете 1/2 шолја шеќер, сок од нане, ладна вода, промешајте, исечете кругови лимета и додадете мед по вкус. Се истура многу мраз.
Ледена кола
– кола – 500 мл
– сладолед од павлака – 200 гр
– лимон – неколку кришки
– нане – листови
– мраз
Колата е поделена во соодветни високи чаши, но не се полни до врвот. Во секоја чаша додадете една или две топки сладолед од павлака, неколку коцки мраз и украсете со парче лимон и листови нане.
Лeден чај од праска
– Пет праски
– Две кесички црн чај
– Неколку листови нане
– Два лимона
– Лажица мед
– Неколку коцки мраз
Подготовка:
Измијте ги праските и исечете ги на подебели кришки. Во лонец сварете литар вода, па додајте праски и варете додека омекнат, па процедете. Зовријте две шолји вода и во неа ставете кесички чај и оставете да отстои десетина минути. Потоа истурете го чајот во изладениот компот, па исцедете го лимонот.
Ладениот чај засладете го со мед, додадете неколку листови нане за дополнително освежување и по желба коцки мраз.
Милкшејк кој ќе ве заслади и разлади
Потребно:
-60 милилитри рум
-60 милилитри слатка павлака
-Три топки сладолед од ванила
-Половина чаша овошје (јагоди, капини, праски)
Подготовка:
Румот, сладоледот, слатката павлака и овошјето ставете ги во блендер, па сè изблендирајте за да добиете мазна текстура на милкшејк. Истурете во омилената чаша и уживајте!
Направете ги дома овие освежителни пијалоци и нема да зажалите . На здравје!
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.