До неодамна кивито важеше за скапо и егзотично овошје, но сега е многу популарно меѓу домаќинките. Во продолжение брза и лесна подготовка на домашен џем од грозје и киви.
Потребно:
1/2 кг киви
1/2 грозје
1 кг шеќер
1 желатин
Подготовка:
Грозјето добро измијте го и исцедете го. Излупете го кивито и исечете го на погруби парчиња. Ставете го во тенџере и ставете го на тивок оган да се свари. Мешајте првично додека грозјето и кивито не го испуштат сокот. Продолжуваме да готвиме додека сè не се зготви добро. Потоа го пасираме додека е сеуште жешко.
Оставете да се излади малку. Содржината од желатинската кесичка измешајте ја со две лажички шеќер и измешајте со процеденото овошје.
Ставете го на оган и полека загревајте додека мешате. Кога ќе зоврие, измешајте го шеќерот и продолжете да мешате. Гответе уште 3 до 5 минути, отстранувајќи ја пената што се формира на џемот.
Стаклените тегли кои претходно ги стерилизиравме и загреавме ги полниме со врел џем. Ги покриваме со капак или целофан и овој прекрасен џем од грозје и киви го ставаме на суво и темно место.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.