Покрај тоа што се толку вкусни што можат да го збогатат секој оброк за миг, печурките имаат и позитивно влијание врз вашето здравје со хранливите намирници што треба да се најдат на вашата чинија одвреме – навреме.
Само 80 грама печурки можат да заменат еден дневен оброк со овошје и зеленчук. Во продолжение дознајте какви придобивки ни носат овие шумски плодови и како правилно да ги исчистиме и подготвиме.
Хранливи вредности
– Печурките се природен извор на големи количини на витамини (Б1, Б2, Ц и Д) и минерали (калиум, железо, цинк, калциум).
– Полни се со витамин Б5, кој му помага на телото да ја апсорбира и максимално да ја искористи енергијата од храната што ја јадеме.
– Печурките имаат многу ниска калориска вредност и содржат малку маснотии и затоа се одличен, здрав сојузник во слабеењето.
– Најбогати со протеини се шамињоните и вргањот па му конкурираат дури и на месото.
– Печурките се природен извор на фолна киселина која многу тешко се компензира по природен пат.
Како природен извор на витамин Б5, кој му дава сила на телото, печурката е храна создадена за луѓе кои живеат забрзан живот.
Чистење на печурките
Свежите печурки никако не треба да се мијат во вода бидејќи ја впиваат како сунѓер. На тој начин ја губат својата хранлива вредност.
Земете специјален сунѓер или четка за чистење на печурките или добро истријте ги со груба кујнска крпа додека не ги отстраните сите траги од земја.
Подготовка на печурките за готвење
– Не го фрлајте стебленцето, туку добро избришете го и пресечете го на половина по должина.
– За гулаши и динстање, пресечете ја на половина и четвртинки. Така ќе остане сочен и полн со вкус, како парчиња месо.
– За омлети, рижото или сос од тестенини исечкајте ги на тенки кришки за полесно и подобро да се соединат со сосот или со остатокот од храната.
Готвење на печурки
– Печурките секогаш пржете ги на претходно загреана маст. Се препорачува путер или маслиново масло, што ќе им даде дополнителен вкус.
– Доколку сакате печурките да се испечат за време на готвењето и со тоа да го подобрат вкусот и мирисот, подгответе ги во поголем сад за да не се стискаат и да испари водата што ја пуштаат.
– За време на печењето, печурките не ги мешајте премногу во тавата. Оставете ги да се печат додека не добијат кафена боја. Само кратко превртете ги за храна за да не се залепат на дното на тавата во која ги печете.
– Откако ќе ги испржите, правете што сакате со нив. Додадете јајца, зеленчук, збогатете ги со кромид и доматен сос или некој друг прилог и уживајте во богатиот вкус и здравиот оброк.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.