Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

29.8 C
Skopje
Wednesday, July 24, 2024

More
  домаАгро колумнаОпрашувањето со бумбари

  Опрашувањето со бумбари

  petel baner

  Опрашувањето со бумбари не се само пчелите опрашувачи. Во Макеоднија многу ретко се користат бумбарите како опрашувачи.

  Дали се тие подобри од пчелите?

  Повеќето растенија зависат од инсектите што опрашуваат, а за многу одгледувачи, бумбарите се вистинскиот избор.

  Бумбарите се инсекти кои ги поднесуваат временските услови подобро од пчелите.

  Производителите кои сакаат да го подобрат квалитетот и обемот на земјоделските посеви во пластениците.

  Во последните неколку децении сè почесто ја користат методата на опрашување со бумбари, со цел да ги заштитат растенијата и да ги заменат хемиските средства.

  Опрашувањето со бумбари е корисно одвреме-навреме во пластениците и за време на раните и доцни насади.

  Производителите кои сакаат да го зголемат обемот на производство, да го подобрат квалитетот и со тоа да ги намалат трошоците, сè почесто го избираат методот на опрашување со бумбари.

  Овој метод е особено корисен при одгледување овошје и зеленчук, особено домати, краставици, модри патлиџани, тиквички, пиперки…

  agrounik

  Бумбарите се поголеми од пчелите и дека можат да работат на ниски температури и ветровито време. Сепак, со оглед на тоа што не можат да летаат долго, тие не можат многу да се оддалечат од градината каде што делуваат.

  Сè повеќе купувачи се свртуваат кон поздрав начин на исхрана и претпочитаат намирници при чие одгледување не се користеле хемиски препарати.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Опрашувањето со хормони може да им наштети на растенијата и да доведе до намалување на квалитетот на овошјето и зеленчукот, бидејќи не станува збор за природен процес, а рачното опрашување бара многу време.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img