Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

8.8 C
Skopje
Friday, December 2, 2022

More
  домаАгро ВестиУпотреба на пестициди во светот

  Употреба на пестициди во светот

  Употреба на пестициди во светот – Ве интересира кој колку користи хемија во производството на храна.

  Еве која земја колку пестициди троши по хектар.

  Излегува дека Македонија не е меѓу земјите што најмногу трошат хемикалии во земјоделието.

  Во табелава ќе најдете податоци за 160 држави па повелете разгледајте.

  реден бројИме на државаупотреба на пестицидиупотреба на килограми пестициди по хектар
  1China1,763,00013.1
  2United States407,7792.5
  3Brazil377,1766
  4Argentina196,0094.9
  5Canada90,8392.4
  6Ukraine78,2012.3
  7France70,5893.6
  8Malaysia67,2888.1
  9Australia63,4162
  10Spain60,8963.6
  11Italy56,6416.1
  12Turkey54,0982.3
  13India52,7500.3
  14Japan52,24911.8
  15Germany48,1934
  16Mexico47,1281.8
  17Colombia37,6989.9
  18Thailand35,2871.7
  19Ecuador34,25313.9
  20South Africa26,8572.2
  21Russia25,9610.2
  22Poland25,0752.2
  23Guatemala20,48910
  24South Korea20,04312.4
  25United Kingdom19,8443.2
  26Paraguay19,6624
  27Vietnam19,1541.7
  28Myanmar17,2741.4
  29Bangladesh15,1441.8
  30Bolivia14,7583.3
  31Kazakhstan13,8110.5
  32Morocco13,6971.5
  33Uruguay13,3665.4
  34Costa Rica12,81122.5
  35Taiwan10,54913.3
  36Chile9,8315.7
  37Hungary9,7592.2
  38Turkmenistan9,7124.9
  39Greece9,3842.9
  40Portugal9,2935.4
  41Peru8,9921.8
  42Dominican Republic8,9857.8
  43Netherlands8,4957.9
  44Egypt8,0442.2
  45Honduras7,1954.2
  46Romania6,8590.8
  47Israel6,09312.6
  48Algeria5,9830.7
  49Belgium5,7426.7
  50El Salvador5,6386
  51Saudi Arabia5,4131.5
  52New Zealand5,0867.9
  53Austria4,6553.3
  54Iran4,4800.3
  55Czech Republic (Czechia)4,4341.7
  56Nicaragua4,4142.5
  57Ethiopia4,1280.2
  58Venezuela3,9281.2
  59Belarus3,5580.6
  60Moldova3,4621.8
  61Bulgaria3,3830.9
  62Lithuania2,9931.4
  63Ireland2,8616.5
  64Denmark2,6301.1
  65Sudan2,4690.1
  66Panama2,4033.2
  67Malawi2,3580.6
  68Zimbabwe2,1850.5
  69Rwanda2,0271.4
  70Switzerland1,9984.7
  71Lebanon1,8167
  72Slovakia1,7231.3
  73Sri Lanka1,6820.7
  74Indonesia1,5970.03113
  75Kenya1,5780.2
  76Croatia1,5701.8
  77Sweden1,5240.6
  78Latvia1,4781.1
  79Syria1,4220.2
  80Cameroon1,3720.2
  81State of Palestine1,3489.2
  82Finland1,3270.6
  83Togo1,2930.5
  84Jordan1,2894.9
  85Belize1,1779.6
  86Trinidad and Tobago1,17124.9
  87Slovenia1,0874.6
  88Cyprus1,0068.2
  89Tunisia9850.2
  90Burkina Faso8430.1
  91Mauritius7719.8
  92Fiji7693.1
  93Mozambique7670.1
  94Albania6811
  95Estonia6741
  96Norway6710.8
  97Suriname6519.2
  98Madagascar6430.2
  99Jamaica6212.9
  100Senegal6100.2
  101Libya6070.3
  102Gambia5881.3
  103Nepal5740.2
  104Kyrgyzstan5600.4
  105Zambia5440.1
  106Azerbaijan5430.2
  107Guinea4010.1
  108Ghana3790.05121
  109Maldives36352.6
  110Guyana3590.8
  111Oman3473.4
  112Armenia2790.6
  113Tajikistan2650.3
  114Bahamas25421.1
  115Iraq2120.03929
  116Saint Lucia19619.6
  117Luxembourg1772.8
  118Barbados16821.1
  119Vanuatu1310.9
  120Malta12512
  121Yemen1100.07897
  122Papua New Guinea1050.1
  123Samoa1033.4
  124North Macedonia980.2
  125Côte d’Ivoire930.01163
  126Montenegro916.2
  127Uganda880.00967
  128Guinea-Bissau820.1
  129Qatar684
  129Hong Kong6816.6
  130Lesotho620.1
  131Namibia560.06914
  132Burundi500.03243
  133Chad420.00802
  134Angola400.00767
  135Kuwait322.1
  136Haiti280.02063
  137Eritrea280.03993
  138Antigua and Barbuda275.3
  139Mauritania260.06426
  140French Polynesia261
  141Tonga230.8
  142Central African Republic230.01216
  143Niger210.0012
  144Brunei211.9
  145Seychelles1912.1
  146Botswana170.06543
  147Bhutan120.1
  148Bahrain9.142
  149New Caledonia6.840.7
  150Cabo Verde50.09259
  151Mali3.750.00057
  152Cook Islands3.332.2
  153Laos30.00174
  154Iceland2.540.02099
  155Timor-Leste1.780.00774
  156Saint Kitts & Nevis1.560.3
  157Tanzania10.00006
  158Pakistan0.920.00003
  159Congo0.870.00139
  160Comoros0.030.00026
  Употреба на пестициди во светот

  Не интересираше која земја најмногу користи хемикалии во своето земјоделско производство.

  Швајцарија ќе гласа за целосна забрана за пестициди

  Што мислите колку кај нас во Македонија Земјоделците правилно ги почитуваат правилата за примена на пестицидите при производство на храна.

  На пример:

  – препорачана доза и концентрација за примена

  – време на апликација или стадиум од развој на културата кога може да се применува средството за заштита на растенијата

  – каренца

  – работна каренца

  – Примената на средствата за заштита на растенијата е забранета во појас од најмалку 10 метри од извори на вода, водни површини, реки, езера.

  – количеството на аплицираниот пестицид.

  – Мешањето на пестицидите, или пестицидите и ѓубрињата

  – Подготовката на растворот (чорбата) да се врши на нивата, според упатствата од производителот.

  – Да се избегнува преголема употреба на течност.

  – Никогаш нетреба опремата за апликација да се мие на водотеци (реки, потоци и др.)

  – Заради заштита на здравјето на луѓето при примена на производите за заштита на растенијата треба да користат: заштитни маски, ракавици, кабаници и чизми во случај на механизирана заштита на растенијата (со турбо атомизер), односно најмалку маска и ракавици при рачно аплицирање на средството за заштита…..

  – и да не редиме уште многу многу други работи.

  Не заинтересира колку во светот се користат пестицидите па пробавме да најдеме некој податоци и да ги споделиме со вас.

  Храна со најмногу и храна со најмалку пестициди?

  Табелата ја извадивме од worldmetar

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img