Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
  домаАгро советиДињите сакаат топлина, но не и засенување

  Дињите сакаат топлина, но не и засенување

  Дињите сакаат топлина, па сеидбата се врши кога почвата се загрева околу 10ºC до 12ºC, на длабочина од 8 cm до 10 cm, а во наши услови е почеток на мај.

  Дињата (Cucumis melo L.) е термофилен растителен вид. Семето ‘рти веќе на 15ºC, додека оптималната температура е од 25ºC до 30ºC. На оваа температура семињата ‘ртат за три до четири дена. Меѓутоа, кога температурата нагло опаѓа, таа не успева. На температура пониска од 15ºC растот престанува, а на + 1ºC растението венее за неколку часа, додека на температура пониска од 20ºC плодовите не никнуваат.

  Потребно е интензивно осветлување за раст и развој, не поднесува засенети површини и има потреба од најмалку 12 часа осветлување. Секое засенување ја продолжува вегетацијата и се намалува квалитетот на плодот. Најголемите побарувања се во фазата на цветање.

  Голем потрошувач на вода

  Кореновиот систем е добро развиен и ефикасно ја користи влагата на почвата. Меѓутоа, со формирање на голема растителна маса, таа станува голем потрошувач на вода. Потребите за вода се различни, во зависност од фазата на развој. На пример, околу 80% од PVK е во фаза на ‘ртење. Додека пак во фазата на формирање на овошје и овошен сет 70% до 80% PVK Во фаза на зреење на овошјето се намалува на 60% до 70% PVK. Вишокот вода во фазата на формирање и зреење на плодовите на пониски температури има неповолно влијание на таложењето на шеќерот. Се формираат неквалитетни плодови, кои лесно пукаат и немаат пазарна вредност. Исто така, ваквите состојби влијаат на развојот на болести, па многу често пропаѓаат цели култури.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img