Животните толерантни на топлотен стрес имаат помала сезонска разлика во производството на млеко. Во Италија е воведен индекс за сите говеда.
Говедата, особено оние со високи приноси, се многу чувствителни на висока температура. Бјанконеро ги објави резултатите од една италијанска студија која потврди дека генетската селекција може да ја зголеми толеранцијата на топлински стрес. Идентификувани се пет гени одговорни за оваа особина.
Отпорноста е наследна
Фокусот беше на истражување за степенот до кој животните различно реагираат на високите температури врз основа на податоците за климата и одгледувањето крави. Целта беше да се откријат животни кои се потолерантни и не го намалуваат производството во топли денови како просечно.
Откриле разлика во производството на млеко и забележале наследност од 16 проценти.
Млечните крави толерантни на топлински стрес имаат помала сезонска разлика во производството на млеко. Во нивниот случај во лето се намалува за 2,7 кг, а кај оние кои не се толерантни оваа количина е поголема и изнесува 3,6 кг.
Производството на млеко во негативна корелација
Толеранцијата на топлина е позитивно поврзана со здравјето и плодноста на кравите, додека корелацијата со производството на млеко е негативна. Индексот се базира исклучиво на производството, а истражувачите сакаат да го прошират и на други карактеристики, како што се бројот на соматски клетки во млекото и плодноста.
Индексот на топлинска толеранција моментално е достапен за сите говеда регистрирани во Италија. Вредноста над 100 укажува на позитивен ефект врз оваа особина.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.