Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

25.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаАгро советиМлечни раси на кози

  Млечни раси на кози

  petel baner

  Најважните млечни раси на кози се од европско потекло, па затоа нејзиниот алпски дел (Швајцарија, Франција) често се нарекува лулка на млекарството.

  Од овие простори, високопродуктивните раси се распространиле речиси низ целиот свет, каде што првенствено мислиме на белата Санска коза, козата Тогенбург и алпската коза – Алпина.

  Санска коза

  Таа е една од најпознатите и се смета за најмлечната раса кози во светот. Иако целта на одгледувањето на оваа раса е првенствено производство на млеко, таа исто така постигнува исклучителни резултати во производството на месо, бидејќи се карактеризира со висока плодност (180-200%), дневен прираст на јариња над 200g и возрасни глави со тежина од околу 70 kg. Благодарение на одличните производствени карактеристики и одличната приспособливост, оваа раса се рашири во речиси сите делови на светот. Често се користи за подобрување на млечните карактеристики на локалните раси, врз основа на кои многу земји формирале сопствено одгледување и видови на ска коза

  Во темпераментот, ова е многу мирна раса на кози, која е добро прилагодена на интензивен систем на размножување. Нејзиното влакно е целосно бело, само понекогаш кремасто со црни или сиви дамки на носот и околу очите. Иако генерално има машки и женски глави кои се без рогови или со рогови, оригиналната (швајцарска) Санска коза нема рогови. Трупот е забележително долг, но е потесен по обем. Просечната продуктивност утврдена за оваа раса во Швајцарија е помеѓу 750 и 800 литри млеко Кај најдобрите грла е забележано производство од 2000 литри млеко во пшериод на лактација.

  Алпска коза – Алпина

  Распространета е низ цела Франција и потекнува од швајцарско-француските Алпи. Таа е најмлечната раса во Франција и лесно се прилагодува и на екстензивните и на интензивните системи на размножување. Се карактеризира и со висока отпорност, па затоа оваа раса е широко извезувана, особено во медитеранските земји. 

  Алпските кози се со среден развој, добро дефинирани длабочини и силни екстремитети. Оваа раса се појавува во неколку бои, а најпознатиот вид е (шафран) светло жолта или кафена, со црн стомак и потколеници и карактеристична линија која се протега низ грбот до опашката. Другите типови се карактеризираат со појава на бели линии на црна и кафеава позадина и црни со или без светли нозе. Постои и тип la mantelee, т.н со мантија, во која грбот и половината се темни, а вратот и рамената посветли. Возрасните женки тежат помеѓу 50 и 80 кг, а јарците околу 100 кг. Козите во лактација произведуваат од 600 до 900 литри млеко.

  Agrobot

  Германска оплеменета коза

  Германската бела коза е најбројната раса на кози во Германија. Оваа раса е создадена со систематско вкрстување на локални бели раси на кози со швајцарски Сански кози. Поради овие причини, во производните својства и надворешните карактеристики силно наликува на козата Сан од Швајцарија. Германската бела коза има меко бело влакно, но не е невообичаено да има светло жолта или црвена линија на грбот и вратот. Главата има рамен профил и е нежна. Има средно долг врат, добро поврзан со средниот дел на торзото. Задната линија е долга и права. Возрасните женки тежат во просек меѓу 55 и 75 кг, а јарците се малку потешки. Произведува помеѓу 1000-1200 литри млеко во лактација.

  Германска срнеста коза

  Германската срнеста коза е раса со висока плодност, долговечна и со висок млечен принос. Нејзината мека и еластична кожа е покриена со кратко нежно влакно. Во зависност од бојата, се појавува во три различни типа: Франконски тип, црвенокафена до чоколадна боја со црни дамки на главата и околу очите. Има црна линија по грбот, црн стомак и потколеници. Типот Шварцвалд, е светло-кафеав тип со помалку темни дамки, светло-кафеав стомак и светла линија на лицето. Шумски тип, има чоколадна до сиво-кафеава боја со посветла или бела линија на лицето и потколениците. Повеќето животни од оваа раса се без рогови. Просечното производство на млеко по лактација е 828 литри, кое содржи 2,8% белковини и 3,42% млечни масти. Содржината на белковини во млекото е недостаток на оваа раса, па заради тоа е полоша од Германската бела коза.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Тогенбург

  Тогенбуршката коза е најважната раса на кози во Швајцарија по санската. Благодарение на карактеристиките на високата плодност и принос на млеко, како и скромноста и отпорноста, оваа раса во голема мера се извезува и во други земји. Телото на животните од оваа раса е покриено со тенка пигментирана кожа со кратко и сјајно влакно. Бојата на влакното варира од средно кафеава до жолтеникава, потоа глувчешка сива до речиси сребрена. По нејзината глава минува бела линија. Телесната тежина на возрасните кози во просек е околу 60 кг, а на јарците од 75 до 80 кг.

  Расата Тогенбург е многу слична со расата Сан во однос на производствените карактеристики. Нејзиното просечно производство на млеко во лактација е од 700 до 800 литри. Со оглед на тоа што е широко користена за одгледување (зголемување на приносот на млеко) на автохтони раси, денес многу земји имаат свои типови на кози од овој вид.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img