Пченица – сочинува 20 проценти од протеинот што се конзумира во светот. Резултатот од ова истражување може да помогне да се создадат сорти со подобрени нутритивни и економски вредности.
Можно е производство на поквалитетна пченица. Научниците од Универзитетот во Аделаида и британскиот центар Џон Инес идентификуваа генетски двигател кој ги подобрува карактеристиките на приносот на оваа житарка. Ова откритие може да доведе до зголемување на содржината на протеини до 25 проценти.
„Малку е познато за механизмот зад активирањето на приносот и содржината на протеини во производството на пченица “. Ова го изјави водачот на истражувањето, д-р Скот Боден. Тој изјави дека откритието има потенцијал да помогне да се создадат нови сорти кои даваат зрно со повисок квалитет.
Пченицата сочинува 20 проценти од протеините што се конзумираат ширум светот. Резултатот од ова истражување може да помогне да се создадат сорти со подобрени нутритивни и економски вредности.
„Генетската варијација што ја идентификувавме обезбедува зголемување на содржината на протеини од 15 до 25 проценти за растенијата што се одгледуваат на терен “, рече д-р. Боден. Тој изјави дека зголемувањето на родот со дополнителни, спарени класја се уште не е откриено, но се надеваат дека тоа би можело да се случи со елитните сорти.
За две до три години може да бидат достапни нови сорти на пченица
Заедно со зголемувањето на содржината на протеини, нема намалување на приносот, па ова откритие има уште подобар потенцијал да обезбеди економски придобивки за одгледувачите, но и за потрошувачите поради неговата поголема хранлива вредност.
Новите, подобрени сорти пченица се очекува да бидат достапни за две до три години.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.