Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

28.8 C
Skopje
Monday, June 24, 2024

More
  домаАгро советиЃубрење на боранија

  Ѓубрење на боранија

  petel baner

  Ѓубрење на боранија е неопходна мерка, но со задолжителна анализа на почвата. Боранијата инаку има релативно скромни потреби за хранливи материи. Во принцип, се даваат умерени количини.

  Просечната норма на примена на минерални ѓубрива за боранија е близу до овие вредности:

  Ѓубрење на боранија за ниски сорти:
  • 30-40 кг/ха азот
  • 60-80 kg/ha фосфор
  • 80-100 кг / ха калиум
  Ѓубрење за високи сорти:
  • 60 кг/ха азот
  • 80 kg/ha фосфор
  • 120 кг / ха калиум

  Боранијата има високи потреби за азот во раните фази на развојот додека не почнат да користат азот од јазлите на кореновиот систем. Сложените ѓубрива со зголемена содржина на фосфор се најдобри за ѓубрење боранија. Тие се воведуваат при пролетна подготовка на почвата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Многу добри резултати се постигнуваат ако 1/2 фосфорни и калиумови ѓубрива се нанесат наесен при орање, а другата половина во пролет при подготовка на земјата за сеидба. Оплодувањето со азотни ѓубрива се врши пред сеидбата, истовремено со сеидбата или по никнувањето на културата. На големи површини стартното ѓубрење и прихранување се врши машински, каде што ѓубривото се нанесува на околу 8 cm од редот, до длабочина од околу 10 cm. Треба да се има на ум дека може да се оштетат никнатите делови со директен контакт со честичките од минералните ѓубрива.

  Ѓубрење на боранија со органско ѓубриво

  Ѓубрењето со органско ѓубриво се препорачува само за сиромашни почви со малку хумус. На плодни почви, ѓубривото може прекумерно да ја зголеми содржината на азот, како резултат на што растенијата прераснуваат. Затоа подобро е да се одгледува боранија на парцела која претходната година беше оплодена со органско ѓубриво.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img