Липа (лат. Tilia ) е листопадно дрво од фамилијата Tiliaceae . Во природата може да се сретне како едно дрво, а често се сади како група дрвја за украсување парковите.
Достигнува височина до 30 метри и може да живее до неколку стотици години.
Најценетиот дел од липата се неговите мали, зеленикаво-жолти, миризливи цветови кои се користат ширум светот за да се направи вкусен и здрав чај.
Чајот од цвет од липа е познат со стотици години како многу моќен лек за многу болести.
Видот липа со латинското име Tilia cordata се издвојува по своите лековити својства.
Овој вид е широко распространет кај нас, во другите европски земји и во Западна Азија.
Здравствени придобивки од липата
Липата или нејзините цветови и листови се исклучително лековити поради високата концентрација на фитонутриенти, особено флавоноиди.
Цветот содржи железо, калциум, витамин Ц, танин, гликозиди, соли на манган и есенцијални масла.
Липата има навистина широк опсег на здравствени вредности.
Затоа, не е чудно што со векови се користи за спречување и лекување на многу здравствени проблеми.
Штити од грип и настинка
Високата содржина на антиоксиданси присутни во ова растение помага да се одржи силен имунолошки систем.
Ова е особено важно за превенција и третман на грип и настинки.
Липата го поттикнува потењето, ја потиснува и намалува треската и ги ублажува болките во грлото и кашлицата.
Ги намалува и другите симптоми на настинка и грип, како што се воспаление на грлото, синусите и дишните патишта.
Го ублажува воспалението
Чајот од липа успешно ги ублажува болните симптоми при различни воспалителни состојби, вклучувајќи артритис, гихт и инфективно воспаление.
Се користи и за спречување на пневмонија, за ублажување на болки во грлото и за сузбивање на васкуларното воспаление.
Помага во детоксикација на телото
Една од многу корисни органски материи кои се наоѓаат во липата е п-кумарната киселина, која има силни диуретични својства.
Ова соединение промовира излачување на урина и потење.
Така придонесува за исфрлање на токсините, вишокот сол, масти, вода и други непожелни материи од телото.
Липата го регулира варењето
Мешавината од соединенија и хемикалии содржани во липата придонесува за намалување на гастроинтестиналните проблеми како што се варење, болки во стомакот и грчеви, надуеност, дијареа, запек, гадење, повраќање и слично.
Со пиење само една шолја чај од липа може да го смири желудникот, да ја намали надуеноста и да ги ублажи грчевите и другите дигестивни нарушувања.
Заштитува од рак
Благодарение на импресивното количество на антиоксиданси, липата е одличен сојузник во превенција и третман на различни форми на рак.
Антиоксидативните соединенија, како што се кверцетинот и кумаринот, ги блокираат слободните радикали чии негативни ефекти се покажа дека доведуваат до многу форми на рак.
Ги релаксира умот и телото
Поради благотворното дејство, липата се користи во народната медицина стотици години како природен лек за опуштање на умот и телото.
Тоа помага да се намали анксиозноста, нервозата, немирот и паниката.
Ефикасно е и за хроничен стрес и ненадејни промени во расположението.
Поради благите седативни ефекти, чајот од липа може да биде од голема корист за оние кои страдаат од несоница.
Други придобивки од липата:
- ја намалува треската
- спречува пневмонија
- го намалува крвниот притисок
- помага при анемија
- ја чисти крвта и бубрезите
- лечи запек
- го чисти и регенерира црниот дроб
- помага при хепатитис
- лекува мигрена и главоболки
- ги ублажува менструалните грчеви
- го елиминира заморот, нервозата и раздразливоста
- го спречува опаѓањето на косата
Берба на липа
Липата цвета во јуни или јули. Идеално време за берба на цветовите е самиот почеток на отворањето на цветот, односно првите денови од цветањето.
Целосно расцветаните цветови ја губат својата вредност, односно лековитите својства и во таа смисла стануваат бескорисни.
Цветовите најдобро е да се берат помеѓу 10 и 12 часот, пред силното сонце, за да не испарат од нив есенцијалните масла кои имаат голема здравствена вредност.
По бербата, цветовите се сушат и се шират на сува површина во тенок слој, во сенка, на проветрено место. Температурата на воздухот за време на сушењето не треба да надминува 40°C.
Совршени се оние цветови кои по сушењето ја задржале својата природна зелено-жолта боја и исклучително пријатен мирис.
Сувите цветови се чуваат во хартиени кеси или кутии и се чуваат на суво и темно место.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.