За производство на кулен најпогодни се благородни раси (Јоркшир, Шведски и германски ландрас) црната славонска свиња и нивните хибриди, со што помало масно ткиво. Кои се спецификите за гоење свињи за производство на кулен?
Свињите за производство на кулен се колат на 18 месеци и постари. Затоа хранењето или гоењето не смее да биде интензивно.
Специфики за гоење свињи
– Дневните оброци треба да обезбедат доволно хранливи материи за нормален живот и раст на свињите. Но, не треба да се форсира висок дневен прираст.
– Неопходно е да се обезбеди животен прираст од 200-300 g дневно.
– Особено е важно на почетокот на гоењето (во фаза од 30-70 kg) да се обезбедат доволно белковини и енергија за раст, развој и обликување (конформирање) на телото.
– Ограничете ги оброците на мешавина базирана на 16% сирови протеини и 12,5 MJ ME / kg на приближно 1,6 kg дневно. До ситост хранете со крмива со поголем дел растителни влакна, како зелена детелина или луцерка. Потоа силажа, сено од детелина или луцерка, сочна добиточна храна како сточна репа, тиква, моркови, кељ итн.
– Особено е важно да се одржува дневниот прираст од 200-300 g во последната фаза на гоење (од 110 kg до крај). Тие се ограничени на храна со помали концентрации на хранливи материи. Заменете ја сувата пченка со силирана мелена пченка со кочан и зелени крмива со ниска енергетска вредност.
– Се препорачува свињите да постат секој седми ден со доволно вода и малку сено или зелена трева.
– На овој начин се спречува непосакуваното прекумерно замастување на телото. Се обезбедува евтин оброк со ниска енергетска вредност, кој сепак го задоволува чувството на ситост кај животните.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.